на живо

Иличич изригна с 4 гола, сензацията "Аталанта" е на четвъртфинал в Шампионска лига

Героите от Бергамо отклониха вниманието на цяла Италия от коронавируса

Иличич изригна с 4 гола, сензацията "Аталанта" е на четвъртфинал в Шампионска лига

"Аталанта" произведе още едно божествено представяне и за първи път в 112-годишната си история ще играе на четвъртфинал в Шампионска лига. Воден от изумяващия Йосип Иличич, отбелязал всичките 4 гола, тимът от Бергамо спечели като гост с 4:3 реванша от първия елиминационен кръг срещу "Валенсия". "Нерадзурите" триумфираха в сблъсъка с общ резултат 8:4 и са първият италиански дебютант във фазата на най-добрите осем след "Лацио" през сезон 1999/2000. Домакините на стадион "Местая" бяха лишени от страстната подкрепа на своите привръженици, след като срещата се игра пред празни трибуни, поради опасения от коронавируса.

Снимка: Reuters

Именно чрез "Аталанта" Италия получи своята нужна доза разсейване в тежката за страната ситуация. След успех с 4:1 в първия двубой, "черно-сините" получиха дузпа след едва 90 секунди в реванша. Муктар Диакхаби извърши нарушение срещу Иличич, който бе точен при изпълнението си, но в 21-ата минута Кевин Гамейро изравни след грешка в отбраната на гостите. В края на полувремето Диакхаби допусна нова грешка и игра с ръка в наказателното поле. Последствията - нов гол от дузпа на Иличич, а "Валенсия" се нуждаеше от пет попадения след почивката за обрат.

Снимка: Reuters

И все пак за кратко в началото на второто полувреме домакините се обнадеждиха след две последователни попадения във вратата на "Аталанта". Гамейро засече центриране на Феран Торес в 51-ата минута, а 16 по-късно самият Торес прехвърли вратаря Марко Спортиело за 3:2. Малко след това Гонсало Гедеш опропасти чудесна атака на "прилепите" и секунди по-късно Иличич оформи втория си хеттрик за сезона за 3:3 в реванша. Словенецът се превърна в най-възрастния футболист с три гола при гостуване в Шампионска лига, на 32 години и 41 дни. А в 82-ата минута Иличич стана и първия играч с четири гола в една среща от турнира след Андрий Шевченко за "Милан" срещу "Фенербахче" през ноември, 2005 година.

"Аталанта" записа четвърта поредна победа в Шампионска лига, както и втори пореден успех като гост в европейските турнири за първи път в историята си. "Валенсия" бе елиминиран за трети път от четири участия на осминафиналите в надпреварата, като "прилепите" нямат победа вече в 10 поредни двубоя от елиминациите.