на живо

Лудогорец ще търси в Базел първа победа на БГ тим на швейцарска земя

Двубоят е тази вечер от 21,45 ч българско време, а изходът от него може да е решаващ

EPA

Базел приема Лудогорец в мач от група „В“ на Шампионска лига. Двубоят е тази вечер от 21,45 ч българско време, а изходът от него може да е решаващ за крайното класиране в груповата фаза на най-престижния европейски турнир.

Преди две седмици българският шампион надви швейцарския тим с 1:0 на Националния стадион „Васил Левски” и с 3 т. се изкачи на второ място в групата след фаворита Реал (Мадрид) и преди Ливърпул и Базел, които също имат по една победа, но са с по-лоши показатели.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев ще се опитат да вземат 3-те точки и на „Санкт Якоб Парк". За наставника на швейцарския тим Пауло Соуса нова загуба вероятно ще означава уволнение. Няма да търсим отмъщение, а ще се стремим към победата”, увери специалистът.

На вратата на Базел се очаква да застане Томаш Вацлик, а пред него ще действат Фабиан Шер, Марек Сухи и Филип Деген. Карето в халфовата линия ще бъде Толант Чака, Марсело Диас, Давиде Кала и Дерлис Гонзалес. В атака вратата на Владислав Стоянов ще застрашава триото Шкелзен Гаши, Бреен Емболо и Фабиан Фрай.

Централният защитник на Базел Иван Иванов смята, че швейцарците са по-силни от Лудогорец. Националът си пожела да няма съдийски грешки на мача довечера. След срещата на "Васил Левски" преди две седмици той заяви, че загубата се дължи именно на отсъжданията на германския рефер Дениз Айтекин. Още в 18-ата минута на двубоя той изгони с директен червен картон Серей Дие.

Селекционерът на „орлите” Георги Дерменджиев има само един проблем със състава си - Йордан Минев. На неговото място от ляво на защитата се очаква да започне Браян Ангуло. Други промени в единайсеторката на българския шампион не се очакват. Пред стража Владислав Стоянов ще бъдат бранителите Георги Терзиев, Жуниор Кайсара и Козмин Моци. Светослав Дяков и Ешпиньо ще действат в центъра на терена, а по крилата - Михаил Александров и Дани Абало. От Марселиньо се очакват силни плеймейкърски изяви, а атаката ще води Роман Безяк.

Мачът с Базел ще бъде на много високо тактическо ниво. Може да се каже, че ще бъде пълна противоположност на този в София. Ясно е, че те ще атакуват, а първият гол в срещата ще бъде изключително важен”, коментира Дерменджиев.

Разградчани имат амбициите да станат първия български отбор, излязъл от групите на Шампионската лига. Тимът има своите шансове и при равенство срещу Базел, но евентуална победа ще внесе още повече увереност в редиците на Лудогорец.

Френският арбитър Стефан Ланоа ще ръководи срещата Базел-Лудогорец. Съдията е известен с прякора „Ястребово око” заради изключителната си педантичност. Стефан Ланоа бе главен съдия на мача България – Италия (0:0) през 2008 г. Миналата година ръководи мача Базел-Челси, който бе спечелен от швейцарците с 1:0.

Стефан Ланоа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos


До този момент Лудогорец и Базел са изиграли по три мача, като разградчани загубиха от Ливърпул и Реал Мадрид с по 1:2 и надвиха с 1:0 швейцарците, които имат победа над англичаните и загуба от испанците.

В последния си двубой Лудогорец разби Марек с 4:0 като гост и съкрати пасива спрямо лидера ЦСКА до 5 точки. Базел пък се справи с 2:0 при домакинството си на Грасхопър в последния кръг на швейцарското първенство.

Никога досега обаче български тим не си е тръгвал като победител от Швейцария. Единствените, които са стигнали поне до равенство, са Левски и Локомотив (Сф). През есента на 1969 г. „сините" правят 0:0 със Санкт Гален и след победа в първия мач с 4:0 преминават в следващия кръг в турнира за КНК. Локо (Сф) също има едно нулево реми срещу Ксамакс през 1985 г., след като първият двубой в София завършва 1:1.

Вероятни състави:

БАЗЕЛ: Вацлик, Шер, Сухи, Деген, Чака, Диас, Кала, Гонзалес, Фрай, Емболо, Гаши

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Ангуло, Моци, Терзиев, Кайсара, Дяков, Ешпиньо, Марселиньо, Абало, Александров, Безяк

Тази вечер Реал (Мадрид) приема Ливърпул. Испанският гранд се нуждае от победа, за да си гарантира място в осминафиналите на надпреварата. Белият балет има три победи от три мача и е лидер в класирането в Група „В” с актив от 9 точки. Ливърпул пък ще търси задължителна победа, защото заема последното място.

Четвърдият кръг на груповата фаза за Шампионска лига започва тази вечер. Всичко най-важно от мачовете ще можете да гледате на живо на btvnews.bg и ChampionsTV.