на живо

На този ден: Незабравимото "Чудо от Истанбул" (ВИДЕО)

25 май е една от най-паметните дати в историята на "Ливърпул"

На 25 май 2005 г. "Ливърпул" пише една от най-вдъхновяващите глави в своята история. Глава, която завинаги ще топли сърцата на феновете като "Чудото от Истанбул".

На стадион "Кемал Ататюрк" в турския мегаполис среща си дават "Милан" и "Ливърпул" в мач за трофея в Шампионската лига. Мърсисайдци се завръщат на голямата сцена след 20-годишно отсъствие и са устремени към пета купа от надпреварата... но вечерта не започва никак добре за тях.

Не е изминала и минута от началото на мача и Паоло Малдини открива резултата в полза на "росонерите", отбелязвайки най-бързия гол в историята на финалите на Шампионска лига.

В 39-ата минута "Милан" вече води с 2:0, а този път точен е Ернан Креспо. В края на първото полувреме Кака матира защитата на "Ливърпул" и пронизва Йежи Дудек за 3:0.

Феновете на англичаните вече предусещат разгрома, но въпреки това не спират да пеят "You'll never walk alone" и да подкрепят от все сърце футболистите на Рафа Бенитес, които се оказва, че все още не са казали последната си дума.

"Росонерите" започват ударно и втората част, като Андрий Шевченко се опитва да сложи точка на спора в мача, но Дудек избива със сетни усилия.

Три минути по-късно Рийзе центрира, Яп Стам не се намесва добре и капитанът Стивън Джерард с глава връща едно попадение за 1:3. Две минути след това Владимир Шмицер стреля опасно по земя и след неособено добра намеса на Дида топката влиза във вратата за 2:3.

Устремени към обрата, "червените" от Англия получават право да изпълнят дузпа. Зад топката застава Шаби Алонсо. Той стреля в долния десен ъгъл, но Дида избива. При добавката обаче испанецът намира мрежата за 3:3! Секторът с феновете на "Ливърпул" експлоадира, а тифозите на "Милан" са като попарени. 

Преди дузпите Джейми Карагър отива при Йежи Дудек и му казва да танцува по голлинията, така както го прави Гробелаар през 1984 година в Рим. Първите двама изпълнители за "Милан" - Сержиньо и Пирло, са разколебани и пропускат. Мърсисайдци отвръщат с точни удари на Хаман и Сисе. Томасон и Кака също бележат, а Рийзе греши преди Шмицер да направи 3:2 за "Ливърпул" при наказателните удари.

Последен за "росонерите" остава Шевченко, който трябва задължително да реализира. Украинецът стреля слабо и Дудек избива.

"Ливърпул" отново се качва на трона и то по най-неповторимия и невероятен начин - сътворявайки незабравимото "Чудо от Истанбул".