на живо

От безработен до Шампионската лига: Вдъхновяващото пътешествие на Едуар Менди

Вратарят на "Челси" има потенциал да бъде сред най-добрите на своя пост

Reuters

Голяма част от футболистите, които боготворим днес, са били на ръба на оцеляването или пред житейска криза, но благодарение на волята си, а донякъде и на късмета, постигат своя малък подвиг и ни дават надежда, че всичко е възможно. Стига да го искаш силно и да се бориш. И никога да не се предаваш.

Такава е историята на Едуар Менди - вратарят, с когото "Челси" лети през този сезон в Шампионската лига. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Edouard Mendy (@edou_mendy)

През 2015-а Едуар Менди посещава Великобритания с надеждата да подпише договор. Всеки път обаче получава отказ. Нито един клуб не го иска - нито в Англия, нито пък във Франция.

Година по-рано Менди е освободен от "Шербур" - малък клуб във френската трета дивизия, където почти не играе. Дори в родния му "Хавър" не вярват в него.

Снимка: Reuters

През 2016-а той почти се отказва от голямата си мечта да бъде футболист. Напът е да си търси работа в бюрото по труда в Хавър, недалеч от мястото, където е израснал. Замисля се никога повече да не играе футбол.

Тогава се намесват семейството и приятелите му. Те го карат да си даде още един шанс - повторен опит под рамката на вратата на "Хавър", макар и без пари. Явно се представя повече от добре, след като впоследствие е повикан за трети вратар на "Олимпик" Марсилия.

В търсене на повече игрово време сенегалският национал подписва с намиращия се във втора дивизия "Рен" през сезон 2016/17. Утвърждава се на титулярната позиция и помага на тима да се изкачи в Лига 1 и да се класира за първи път в своята история за груповата фаза на Шампионската лига.

А добрите му изяви му печелят още по-впечатляващ трансфер - в английския "Челси". Лондончани се нуждаеха от стабилен и перспективен вратар, който да замени най-скъпия страж в историята - Кепа Арисабалага, който обаче далеч не оправда очакванията след напускането на "Атлетик" Билбао.

Снимка: Reuters

А от септември 2020-а Едуар Менди вече има 13 "сухи мрежи" в 17 мача и доказва, че е сред най-стабилните на своя пост във Висшата лига.

Треньорът на вратарите в "Челси" Кристоф Лоличън сравнява 29-годишния Менди с Петер Чех, когото "сините" също привлякоха от "Рен", но през 2004 година. 

За 11 сезона Чех помогна на "Челси" да спечели четири титли на Англия, Шампионската лига и Лига Европа. Лоличън преобрази Чех, точно както смята да направи и с Менди.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Edouard Mendy (@edou_mendy)