на живо

"Пари Сен Жермен" срещу "Байерн" в спор за европейската корона

Финалът в Шампионска лига - тази вечер от 22:00 ч., пряко по bTV Action

След извънредно дългия сезон, продължил повече от година, Шампионската лига най-сетне ще има своя нов властелин. "Пари Сен Жермен" и "Байерн" се сблъскват в Лисабон, за да определят носителя на трофея. Французите излизат за първи триумф в турнира, докато германският им съперник ще се упове на традициите, преследвайки шестата си купа.

При успех тази вечер, един от двата отбора ще завърши своя требъл през настоящия сезон. "Байерн" вече го е правил през 2013 г. и се намира в елитната компания на "Селтик", ПСВ Айндховен, "Манчестър Юнайтед", "Барселона" и "Интер".

Снимка: Reuters

Присъствието на "Байерн" във финала не е изненада, предвид отличната форма на баварската машина след рестарта. Едва ли обаче някой е очаквал срещу нея да се изправи ПСЖ, чието първенство бе прекъснато заради пандемията с коронавирус, а впоследствие и отменено. Така тимът на Томас Тухел нямаше официален мач в продължение на близо 4 месеца и половина. Но сега посяга към най-ценното отличие в клубния футбол.

ПСЖ е първият френски финалист в турнира от сезон 2003/04, когато "Монако" загуби с 0:3 от "Порто". За последно представител на Лига 1 спечели Шампионската лига през 1993 г. Тогава "Олимпик" Марсилия победи "Милан" с 1:0.

Снимка: Getty Images

"Байерн" и ПСЖ са с срещали 8 пъти в турнира - всички в груповата фаза. Любопитното е, че французите имат предимство с 5 победи срещу 3 за германците.

В "Байерн" под въпрос за тазвечершния двубой е единствено централният защитник Жером Боатенг, който има мускулна травма и ще преминe късен фитнес тест.

Снимка: Getty Images

За ПСЖ почти сигурно се завръща титулярният вратар Кейлор Навас, пропуснал полуфинала с "Лайпциг" заради разтежение на дясното бедро.

Кой ще надделее - мултимилионният "Пари Сен Жермен" или традиционният "Байерн"? Разберете тази вечер от 22:00 ч., пряко по bTV Action. Коментарното ни студио преди финала започва час по-рано.