на живо

Сблъсък като за финал открива 1/8-финалите в Шампионската лига

Ударно начало на елиминациите

Reuters

След два месеца пауза отново е време за много емоции с марка "Шампионска лига". Елиминациите започват ударно - с мегасблъсък като за финал: ПСЖ срещу "Реал" Мадрид. В другия мач днес "Спортинг" Лисабон е домакин на "Манчестър Сити".

Без "Барселона"

За първи път от 18 години "Барселона" не е на 1/8-финал в Шампионската лига. Испанският вестник "АС" нарече тази катастрофа на каталунците "оставка от футболния елит" след загубата с 0:3 от "Байерн" Мюнхен и третото място в групата.

Вместо да се бори за трофея в най-престижния турнир, "Барса" ще срещне "Наполи" в плейофа за място на 1/16-финалите в Лига Европа.

Снимка: Reuters

Английската доминация

За четвърти път в последните пет сезона има поне четири английски тима на 1/8-финалите. Този сезон три от тях са сред четирите фаворита на букмейкърите за спечелването на трофея ("Манчестър Сити", "Ливърпул", "Челси" и "Байерн" Мюнхен)

И четирите английски тима се изправят на 1/8-финалите срещу шампионите на съответните държави. Те обаче в момента не са лидери в шампионатите си.

Микс от първенства

16-те отбора, прескочили груповата фаза, са от 8 различни първенства. Класирането на "РБ Залцбург", "Аякс", "Бенфика" и "Спортинг" Лисабон означава, че има повече отбори извън топ 5 на първенствата в Европа, отколкото през последните три години сумарно.

Снимка: Reuters

Кой "намаза" от повторния жребий?

Жребият за 1/8-финалите трябваше да бъде повторен след грешка при първоначалното теглене. Целият жребий беше изпълнен наново, което прати по-трудни съперници за част от тимовете. А имаше и такива, които извадиха късмет.

"Манчестър Юнайтед" трябваше да играе срещу ПСЖ, но сега ще срещне "Атлетико" Мадрид. Парижани пък се изправят срещу "Реал" Мадрид в едно от дербитата в тази ранна фаза на елиминациите.

"Ливърпул" беше доволен след избирането на "Залцбург", но се оказа, че ще мери сили с далеч по-корав съперник - италианския шампион "Интер".

Без голове на чужд терен

Това ще са първите директни елиминации в Шампионската лига, откакто УЕФА премахна правилото за голове на чужд терен. При равен резултат от двата мача, ще се преминава към продължения и евентуално дузпи.

***

Информация за коефициенти за това и други спортни събития можете да намерите на efbet.com