на живо

Вял Ливърпул надви Лудогорец на „Анфийлд” с 2:1

Даниел Абало се разписа за "орлите"

Отборът на Ливърпул надви българския шампион Лудогорец с минималното 2:1 пред над 43 000 зрители на „Анфийлд”. Британският гранд демонстрира вяла игра, но успя да стигне до победата след гол на Марио Балотели във втората част и реализирана съмнителна дузпа от Стивън Джерард. В 82-ата минута героят от мача със Стяуа Козмин Моци допусна фатална грешка, въпреки безкомпромисната си игра през целия двубой, а италианецът Балотели не пропусна да се възползва. За българския шампион се разписа Даниел Абало. 

Блестящи изяви на защитата на Лудогорец и никаква креативност от страна на „мърсисайдци” допринесоха за резултат 0:0 след 45 минути игра за двата тима, които се срещнаха в първия кръг на груповата фаза на Шампионската лига.

Изненадата в състава на българския шампион бе свързана с титулярното място на Абел Анисе. На вратата на „орлите” бе канадският национал Милан Борян. „Мърсисайдци” излязоха със звездите си, с оглед на многото контузени напоследък. 

Нищо в играта на разградчани през първото полувреме не показа, че се страхуват от Ливърпул. Още в 3-ата минута Светослав Дяков центрира в наказателното поле, но Стивън Джерард изби. После легендата на „мърсисайдци” центрира от пряк свободен удар отстрани на наказателното поле на Лудогорец, но защитата на разградчани се справи със ситуацията и така постави началото на страхотните си изяви на „Анфийлд”. В 5-ата минута словенският рефер извади първия жълт картон в мача. Получи го Александър Александров за нарушение срещу Рахийм Стърлинг.

Последваха няколко неуспешни опита на „мърсисайдци” да се разпишат във вратата на българския шампион. В 23-ата минута стражът на „орлите” Милан Борян беше сериозно затруднен. Марио Балотели стреля, Александър Александров на свой ред изби, но топката попадна право на крака на Джерард, чийто силен изстрел беше избит от Борян. Малко след това Рахийм Стърлинг стреля отблизо, но стражът на българския тим отново прояви усет.

В 28-ата минута Марселиньо нахлу вляво в наказателното поле на Ливърпул, но беше изблъскан от Деян Ловрен. Съдията от Словения Матей Юг остана безмълвен. Михаил Александров центрира пред Миньоле, а героят от мача със Стяуа Козмин Моци беше близо да засече, но Ловрен успя да изчисти топката с глава. 

В 39-ата минута Ливърпул пропиля две възможности да се разпише. Първо Филипе Коутиньо подаде на Хендерсън, който пусна към Адам Лалана в близост до стража Милан Борян, но той съумя да запази мрежата си суха. След центриране от корнер в наказателното поле на българите, Мамаду Сако засече с глава, но запрати кълбото на сантиметри над напречната греда.

И втората част започна с дръзка игра от страна на „орлите”.  Близо 2000 български запалянковци мощно подкрепяха тима от Разград по трибуните на „Анфийлд”. В 50-ата минута  отлична намеса на Моци не позволи на Лалана да играе с топката пред вратата на Лудогорец, след като Балотели свали с глава към съотборника си. Три минути по-късно румънският защитник сгреши и позволи на Хендерсън да подаде на Морено, чието центриране обаче беше избито.

В 54-ата минута  Джерард изведе Манкийо сам срещу стража Милан Борян, но последва силен изстрел над вратата. Малко след това бранителят на „орлите” Жуниор Кайсара стреля по диагонала, но Миньоле спаси. Стърлинг нахлу в наказателното поле на Лудогорец и опита да подаде Балотели, а в последния момент Йордан Минев демонстрира бърз рефлекс и успя да избие. В 70-ата минута новият вратар на Лудогорец Милан Борян отново демонстрира завидни качества. Манкийо центрира към Фабио Борини, но ударът му с глава беше избит безкомпромисно избит.

Две минути по-късно „орлите” се разминаха с уникален шанс. Безяк нацели гредата, след като  Марселиньо го изведе отлично зад защитата на Ливърпул. Словенецът стреля по земя, но топката срещна дясната греда на Миньоле. При добавката Йордан Минев прати кълбото в аут. 

В 82-ата минута Марио Балотели откри резултата. Хендерсън центрира в наказателното поле на българите, а Балотели излъга Моци и Анисе, успя да се обърне и с диагонален удар наказа вратаря Милан Борян.

В добавеното време Лудогорец си уреди място в българската футболна история и вкара гол на „Анфийлд”. Резервата Хамза изведе Даниел Абало зад отбраната на Ливърпул. Абало не се поколеба нито за миг и преодоля стража на домакините, а после прати топката в мрежата му. Радостта за българите беше кратка. В 92-ата минута съдията Матей Юг отсъди спорна дузпа в полза на „мърсисайдци” след падане на Хави Манкийо при съприкосновение с вратаря Борян. Зад топката застана Стивън Джерард и не сгреши за 2:1. До края на мача „орлите” не успяха да стигнат до равенство.

Със стабилна защита и хъс за победа, съставът на Георги Дерменджиев категорично показа, че не трябва да бъде подценяван от съперниците си в Група "В" - Ливърпул, Реал (Мадрид) и Базел.



ЛИВЪРПУЛ - ЛУДОГОРЕЦ 2:1
1:0 Балотели 82
1:1 Абало 90
2:1 Джерард 90+3 д.

ЛИВЪРПУЛ: Миноле, Манкийо, Морено, Ловрен, Сако, Джерард, Хендерсън, Коутиньо, Стърлинг, Лалана, Балотели

ЛУДОГОРЕЦ: Борян, Кайсара, Ал.Александров, Моци, Минев, Дяков (85-Ешпиньо), Анисе, М.Александров, Марселиньо, Мисиджан (72-Абало), Безяк (86-Хамза)