на живо

Часове преди избора на шеф на БФС: Сигнали за цензура и инструкции за кого да се гласува

От Българския футболен съюз отказаха да коментират поставените въпроси

Часове преди конгреса на Българския футболен съюз, на който ще бъде избран новият шеф на футбола у нас – сигнали за цензура и натиск върху делегатите, които ще гласуват. За това алармират от щаба на един от кандидатите, Любослав Пенев.

Все още не е ясно кой ще има право да гласува за шеф на БФС утре.

„Дори нямаме списъците, прословутите списъци, как, по какъв начин са избрани делегатите, имащи право на глас”, казва Даниела Димитрова, председател на щаба на Любослав Пенев.

Георгиева твърди, че делегати на Конгреса вече са инструктирани как да гласуват. Като доказателство за инструктажа ни предоставя записи от телефонни разговори с представители на клубове:

„Инструктажът е следният, казали са му така. Даваме ти три бюлетини и един плик. На Боби бюлетината я слагаш в плика, другите две бюлетини ги прибираш и ми ги даваш”, се чува на единия от записите.

„Като едната бюлетина трябва да бъде в пликчето, другите две бюлетини да бъдат изнасяни някъде, показвани, срещу което да получават парички”, разясняват от щаба на Пенев.  

А кой е човекът от записа – от щаба на Пенев не разкриват. Още в началото на февруари бившият национал сигнализира прокуратурата за натиск върху клубове. „Натъкнахме се на случаи на натиск върху клубове, плащане на ръка, натиск над треньори и клубни президенти, дискриминация на едни клубове и фаворизиране на други”, пише в сигнала до Сотир Цацаров.

В подкрепа на това твърдение от щаба на Пенев ни предоставят друг телефонен разговор.

„Михайлов се обадил на кметове и кметовете викнали шефовете на отборите и им казали: Момчета, ще ни спрат пари-мари, моля ви се, туй-онуй. Михайлов ги е заплашил с Бойко Борисов”, се чува от другия телефонен запис.

От прокуратурата казаха за bTV, че сигналът на Пенев е получен. Допълниха, че висшите прокурори все още не са преценили кой трябва да провери казуса поради правната му сложност.

И още един нюанс в битката за вота утре – БФС е предоставил едва 4 от поискани 16 акредитации на екипа на Пенев. Така той нямало да може да покаже хората, с които планира да управлява.

„Цирк, байганьовщина, много ниско ниво”, възмущава се Даниела Димитрова.

Някои журналисти също ще останат на тъмно по време на конгреса. Вестник „Тема спорт” е сред медиите, на които е отказан достъп до събитието.

„Тоя конгрес е един уговорен мач. Представяш ли си Бойко Борисов, с всичките му минуси, да каже вечерта преди изборите, че на пресконференциите на следващия ден нямат право да влизат тоя, тоя, тоя, тоя. Тук Боби го е страх от задаване на въпроси. Боби Михайлов си позволява да се прави на комунист, а тези които са на върха…  Влизат всякакви хора, допускат хора с ябълки по пресконференциите, обаче се редят и задават въпроси. Аз съм сигурен, че всички журналисти, които пътуват с националния отбор и БФС, ще бъдат допуснати до Конгреса”, обяснява Желю Станков, журналист от вестника.

bTV научи, че достъп до Конгреса е отказан и на вестник „Сега”, сайтът livesport.bg, както и на телевизия BIT.

„Отстраняват се хората, които в годините назад имат ясна позиция, критична за нивото на българския футбол. С тези методи, които ни връщат преди 1989 година, явно няма да се получат. Севернокорейският лидер Ким-Чен-Ун пасти да яде”, шегува се Кирил Веселенски от BIT.

Асоциацията на спортните журналисти реагира гневно с писмо до Борислав Михайлов:

Уважаеми господин Михайлов, 

Получените сигнали за отказ на акредитации на представители на български медии за отразяване на VIII Конгрес на Българския футболен съюз са крайно обезпокоителни. Това са и ярки сигнали за опит за ограничаване на свободата на словото основополагаща ценност на гражданското общество.

Българската асоциация на спортните журналисти осъжда всеки акт на посегателство срещу демокрацията и свободата на словото в медиите.

От Българския футболен съюз отказаха да коментират поставените въпроси.