на живо

Часове преди откриването: Замесиха руски дипломат в убийство в Рио!

От посолството на Русия отричат техен човек да има общо с инцидента

Броени часове преди откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро е напът да се развихри сериозен дипломатически скандал. Полицията в Рио излезе с информация, че руският вице-консул е убил човек, който го е нападнал на кръстовище в града, в близост до Олимпийското село.

Полицията не разкрива самоличността на дипломата, но местният ежедневник "Екстра" уточнява, че той е бразилски адвокат на 60 години, владеещ бойното изкуство джиу-джицу.

Руското посолство моментално излезе с декларация, която отрича каквато и да е съпричастност на техен човек към инцидента:

"Посолството на Русия в Бразилия информира, че няма представител на Генералното Консулство на Русия в Рио де Жанейро, който да е учсатвал в опит за нападение, завършил с убийство на заподозрян в квартал Барра де Тижука този четвъртък"

Краткото изявление завършва с пояснението: "Служителите на дипломатическото представителство са руски граждани, с руски имена, а в случая няма замесен такъв човек"

Сайтът на "Екстра" подробности за инцидента, който се е случил в квартал на Рио, близо до Олимпийското село. Предполагаемият дипломат е попаднал в задръстване на булевард "Авенида де Лас Америкас", докато е пътувал с съпругата си и дъщеря си. Бил е застигнат от мотоциклет, чийто водач е нападнал автомобила, чупейки стъклото до шофьорското място с оръжие. След схватка между двамата са се произвели изстрели, които са убили на място нападателя. Спътникът му, който е бил на мотора е избягал.

В същото време за откриването на Олимпийските игри тази нощ са ангажирани близо 85 000 полицаи и военни, които да следят за сигурността в града-домакин.