на живо

Чеферин за отцепниците: Отивайте си в Суперлигата, след като не ви харесва

Президентът на УЕФА отново в атака

Президентът на УЕФА Александър Чеферин отново атакува стълбовете на Суперлигата - "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус". В интервю пред британския вестник Telegraph той изрази съжалението си, че трите гранда не се отказват от проекта.

"И най-неосведомените разбраха, че със Суперлигата е свършено. Тези три клуба обаче ни помогнаха в някаква степен, защото всички останали станахме по-солидарни. Вече можем да им кажем: "Отивайте си във вашата Суперлига, след като не ви харесва!", коментира Чеферин.

"Хората твърдяха, че американските собственици на трите английски клуба ("Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и "Арсенал") са виновни, но в действителност в момента единствените, които още вярват, че Земята е плоска, са двама испанци и един италианец."

"Излизат със съобщение: "Суперлигата все още съществува", но два дни по-късно пращат заявка за участие в Шампионската лига. Значи от една страна са в Суперлигата и извън Шампионска лига, но в същото време все пак искат в Шампионска лига? Твърдят, че с Шампионската лига е свършено, но желаят да са в нея? Вече директно ни заплашват с някакви писма, че щели да ни съдят в този и онзи съд. Явно разполагат с много пари за това. Тогава да ги инвестират в женски и юношески футбол."

В края на миналия месец УЕФА започна дисциплинарна процедура срещу "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювентус" във връзка с участието им в провалилия се проект "Суперлига", който разбуни духовете във футбола.

Турнирът бе учреден на 18 април от 12 тима, но в рамките на около 72 часа 9 от тях - "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, обявиха своето оттегляне.

Последните бяха реинтегрирани, но понесоха наказания. Те се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Освен това всеки един от тях прие, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект подобен на Суперлигата.