на живо

Чех шокира Джокович в Дубай и го свали от световния връх

Сръбският тенисист оглавява ранглистата от януари 2020 г.

Новак Джокович няма да бъде №1 в света от понеделник! Сръбският тенисист ще слезе от върха в ранкинга за първи път от януари 2020 г., след като допусна изненадващо поражение от Иржи Весели (Чехия) и отпадна в четвъртфиналите на турнира в Дубай (Обединените арабски емирства).

Джокович загуби с 0:2 сета (4:6, 6:7/4/) и походът му към шести триумф в Дубай беше спрян. Той спечели трофея през 2009, 2010, 2011, 2013 и 2020 г.

Турнирът бе първи за Ноле след сагата в Австралия през януари. Тогава Джокович беше депортиран от страната след шумен скандал заради ваксинационния му статус дни преди старта на Откритото първенство на страната.

Днес Весели стартира с пробив, но Джокович отвърна и изравни за 2:2. Чехът спечели още веднъж подаването на именития си съперник и поведе в сетовете.

Във втората част Весели проби в седмия гейм и стигна до сервис за затваряне на мача. Джокович обаче се измъкна, изравнявайки. Спорът се реши с тайбрек, в който аутсайдерът показа по-здрави нерви и се поздрави с нов успех над Ноле, срещу когото има две победи от два мача. Предишната беше в Монте Карло през 2016 г.

Така от понеделник №1 в света ще бъде руснакът Даниил Медведев. Той ще стане 27-ият, стъпил на върха в тениса.