на живо

"Челси" разгроми "Арсенал" и спечели Лига Европа (ГАЛЕРИЯ)

"Сините" спечелиха трофея за втори път след 2013 г.

"Челси" е новият носител на трофея в Лига Европа. "Сините" разгромиха с 4:1 "Арсенал" на финала в Баку и така за втори път в историята си триумфираха във втория по сила европейски клубен турнир. 

Маурицио Сари, за когото се твърди, че ще поеме италианския "Ювентус" от следващата седмица, ознаменува първия си сезон в Англия с трофея. 

Снимка: Getty Images

За вратаря на "Арсенал" Петър Чех остава разочарованието, че не успя да спечели отличието в последния си професионален мач.

"Челси" вече има общо шест купи от европейските клубни турнири - два трофея от Лига Европа, една Суперкупа на Европа, една Шампионска лига и две титли от КНК. 

"Арсенал" вече 25 години не може да спечели трофей в Европа. 

Голове на Олимпийския стадион в Баку през първата част нямаше. Жиру откри резултата за "Челси" четири минути след началото на второто полувреме. Той засече топката в мрежата на "топчиите" след центриране на Емерсон пред вратата на "Арсенал".

Снимка: Getty Images

Педро Родригес удвои преднината на "Челси" в 60-та минута на двубоя, когато Еден Азар бе изведен в наказателното поле и подаде към непокрития Педро, който стреля във вратата за 2:0. Само четири минути по-късно Жиру беше изблъскан в гръб в наказателното поле и съдията отсъди дузпа за "сините", а Азар бе точен за 3:0.

Резервата Алекс Иуоби върна едно попадение за "Арсенал" в 69-ата минута. Три минути по-късно обаче Азар възстанови преднината от три гола на "Челси".

Снимка: Getty Images

Любопитен факт е, че в стартовия състав на "Челси" нямаше нито един англичанин. Последният отбор на еврофинал без нито един играч от страната, която представлява, бе "Интер" срещу "Байерн" на финала в Шампионската лига през 2010 г. За сравнение, в състава на "Арсенал" имаше един англичанин - Ейнсли Мейтланд-Найлс.

Заради отдалечеността на Азербайджан едва 5000 фена, подкрепящи двата лондонски тима, пропътуваха разстоянието до Баку, за да гледат на живо любимците си от трибуните.