на живо

"Челси" ще играе с "Найк" за 900 млн. паунда

Производството на новата екипировка започва със старта на следващия сезон в Англия

Getty Images

Американският спортен концерн "Найк" ще налее колосалните 900 млн. паунда в "Челси" през следващите 15 години. Сделката за производство и доставка на екипировка влиза в сила от началото на следващия сезон. "Сините" от Северен Лондон ще получават по 60 милиона паунда на сезон.

От 2006 г. насам петкратните шампиони на Англия играеха с "Адидас", но през май тази година съобщиха, че прекъсват взаимоотношенията си с немската компания след края на сезон 2016/17. "Челси" трябваше да плати около 40 милиона паунда компенсация на немския гигант, но тя ще бъде покрита с лекота чрез новия договор.

Снимка: Getty Images

Ръководството на клуба определи новата сделка като най-голямата в неговата история. "Това е изключително вълнуващо и важно за тима споразумение - заяви директорът Мартина Грановская. - Ние вярваме, че "Найк" ще ни помогне да се развием и в непознати за нас пазари и че ще успеем да запазим мястото си сред най-елитните футболни клубове."

Президентът на "Найк" Тревър Едуардс също обяви, че е изключително доволен от сделката. "Челси" е известен със своите богати традиции и има привърженици по цялото земно кълбо. Партньорството ни ще затвърди лидерските ни позиции във футбла", каза Едуардс.

Договорът с "Найк" засенчва двойно предходния контракт на лондончани, който бе на стойност 30 милиона паунда на сезон. Но дори и тази сума бледнее в сравнение с актуалната сделка на "Реал" Мадрид от началото на 2016 г. - 10-годишен договор с "Адидас" на стойност 106 милиона паунда на година.

От друга страна контрактът на "Манчестър Юнайтед" с немския гигант, подписан през 2014 г., ще им донесе минимум 750 милиона паунда, които ще бъдат изплатени в продължение на 10 години.

Предлагаме ви и Топ 10 на най-доходоносните сделки за спортна екипировка в света на футбола:

1. "Реал" Мадрид - "Адидас" (106 млн. паунда, 10 години)
2. "Манчестър Юнайтед" - "Адидас" (75 млн. паунда, 11 години)
3. "Челси" - "Найк" (60 млн. паунда, 15 години)
4. "Байерн" Мюнхен - "Адидас" (60 млн. паунда, 15 години)
5. "Арсенал" - "Пума" (30 млн. паунда, 5 години)
6. "Ливърпул" - "Уориър" (24 млн. паунда, 6 години)
7. "Барселона" - "Найк" (24 млн. паунда, 10 години)
8. "Ювентус" - "Адидас" (20 млн. паунда, 8 години)
9. "Милан" - "Адидас" (18 млн. паунда, 10 години)
10. ПСЖ - "Найк" (18 млн. паунда, 11 години)