на живо

Радослав Янков стана почетен гражданин на Чепеларе

БГНЕС

Радослав Янков стана почетен гражданин на Чепеларе. Със званието го удостои Общинския съвет на града. За заслугите си най-добрият в сноуборда получава и парична награда от пет хил. лв. и общински имот.

Днес Чепеларе посреща световния шампион Радослав Янков. Той се завърна у нас снощи, след като спечели Големия кристален глобус от Световната купа по сноуборд.

Кристалния глобус от Световната купа по сноуборд
Кристалния глобус от Световната купа по сноуборд
Кристалния глобус от Световната купа по сноуборд

Първите ентусиасти, които го приветстваха бяха децата от школата по биатлон. В развлекателната програма бяха включени гайди, музика и танци.

В отговор на топлото посрещане световният шампион заяви, че е "горд, че е чепеларец, а тази купа е и за вас". По думите му зад купата се крият много труд и усилия. "От близо 17 години тренирам. Купата е изключително ценна и събира много в себе си", допълни той.

Първият треньор на Радослав Янков – Васил Милчев, пък, получи почетен знак на общината днес. По думите му той винаги се е надявал Янков да спечели  Кристалната купа, а в момента е "невероятно щастлив от победата" на възпитаника си. 

Граждани на Чепеларе също споделиха за гордостта, която изпитват от новия световен шампион. За много от тях еуфорията е съизмерима само с тази от златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска от Олимпиадата в Нагано през 1998 г. 

По думите на кмета Славка Чакърова Радослав е изправил целия град на крака. "Радваме се, преди Катя Дафовсска ни радваше, сега Радославчо", споделя местната жителка Васка Сивенова.

Според Симеон Сивков пък, успехите му са генетично заложени. "И дядо му беше скиор преди години, но и той е положил доста усилия, за да го постигне това", допълни Сивков.

Нетърпеливи приятели на Янков пък го посрещнаха с родопска гайда на летището в София още във вторник вечер.