на живо

Червени картони със закъснение на Мондиал 2018

Ново правило на ФИФА стряска грубияните на терена

Реферите на предстоящото световно първенство в Русия ще могат да показват червени картони със закъснение, реши Международният борд по правилата на играта (ИФАБ). Идеята е футболистите, нарушили правилата, да бъдат санкционирани дори и ако провинението им е останало незабелязано. За целта ще бъде използвана технологията ВАР (видео асистент).

Според сегашния регламент няма как играчите с неспортсменски прояви да бъдат отстранени след подновяване на играта. "Ако има някакво действие, което е пропуснато и впоследствие му се обърне внимание чрез системата ВАР, може да се информира съдията и той може да покаже червен картон на футболиста дори и на по-късен етап от мача", обясни техническият директор на борда Давид Елрей.

Така червен картон може да бъде показан дори и по време на почивката между двете полувремена, стига реферът да получи сигнал за нарушение през първата част. Всъщност на теория санкцията може да бъде наложена дори в 90-ата минута, въпреки че провинението датира от първата.

С тази мярка във ФИФА отправя послание към грубияните във футбола, които се надяват деянията им да не бъдат забелязани от съдийската бригада.

Системата ВАР ще бъде използвана за първи път на Мондиала от 14 юни до 15 юли.