на живо

Четирима боксьори представят България на Игрите в Токио

Радослав Панталеев спечели квота за олимпийските игри по ранглиста

Getty Images

България ще има четирима представители на боксовия турнир на олимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат през лятото на 2021 г. 

Това стана ясно след края на днешния ден (6 юни) на квалификацията в Париж за най-важния спортен форум.

Квота за Токио днес спечели представителката ни в категория до 57 килограма - Станимира Петрова. Тя победи Карис Артингстал (Великобритания) на четвъртфинал във френската столица и за втори път в кариерата си ще участва на олимпийски игри. 

Снимка: БФ Бокс

Бронзовият медалист от последното световно първенство в Русия - Радослав Панталеев, не успя да се справи с испанеца Емануел Рейес, след като получи три официални предупреждения във втория рунд и беше дисквалифициран. Той обаче взима виза за Токио заради мястото си в ранглистата в категория до 91 килограма.

По същия начин преди месец квота си осигури и двукратният европейски шампион в категория до 52 килограма - Даниел Асенов.

Снимка: Getty Images

Четвъртата квота е за Стойка Кръстева (категория до 51 килограма), която се класира за полуфиналите в Париж. 

През 2016 г. в Рио де Жанейро българските представители в бокса бяха трима - Даниел Асенов, Симеон Чамов и Станимира Петрова.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пред 2012 г. в Лондон Тервел Пулев (категория до 91 килограма) спечели последния олимпийски медал в бокса за България. Той се окичи с бронзовото отличие.

До момента родните спортисти са спечелили 31 квоти за Игрите в Токио. Плувецът Антъни Иванов има две визи в различни дисциплини.