на живо

"Чикаго Къбс" представи официално първия българин в Мейджър лигата по бейзбол

Йоанис Александров ще носи фланелката с номер 9

Първият българин в Мейджър лигата на САЩ и Канада по бейзбол беше официално представен! Йоанис Александров е на 17 години и вече подписа първия си професионален договор с "Чикаго Къбс".

Той ще носи фланелката с номер 9, както се вижда от официалните му снимки. 

Контрактът на българина, който играеше като кетчер за "София Блус", но от лятото тренираше с новите си съотборници, е за 6 години. Преди да финализира сделката, той премина медицински прегледи. 

"Посрещнаха ме много добре. Всички треньори говориха с мен и ме поздравиха. Особено треньорът на батерите Грег Браун, тъй като в скаутския доклад съм получил коефициент 80 за сила на батиране. Радват се, че съм в отбора", разказа Йоанис.

Александров пристигна в Аризона през уикенда, а преди това прекара 4 месеца в академията на Карлос Кастийо в Маями. За неговия подпис наддаваха още "Чикаго Уайт Сокс", "Бостън Ред Сокс" и "Вашингтон Нешънълс".

Той ще започне постепенна адаптация към "Чикаго Къбс" с участие в мачовете в по-ниските дивизии.

"Следващата ми голяма цел е Мейджър лигата. Искам да ставам все по-добър и да вдъхновя колкото може повече деца в България - и момчета, и момичета, да започнат да практикуват този спорт. Искам да видя още български бейзболисти в американската лига. Нищо не е невъзможно", категоричен е Йоанис Александров. 

"Чикаго Къбс" е сред отборите с най-големи традиции в САЩ. Основан е през 1876 г., три пъти е ставал шампион (1907, 1908, 2016) и осем пъти е участвал в Световните серии (1906, 1910, 1918, 1929, 1932, 1935, 1938, 1945).