на живо

Чиста победа за Григор Димитров на старта в Австралия (ВИДЕО)

Българинът излиза срещу Марко Трунхелити в сряда

Getty Images

Българинът Григор Димитров стартира успешно участието си на Откритото първенство по тенис на Австралия, след като победи с 6:3, 7:6(8), 6:3 италианеца Паоло Лоренци. В следващия си мач хасковлията ще срещне аржентинеца Марко Трунхелити, а срещата е в сряда.

Лоренци спечели първите две разигравания в мача, въпреки че той стартира при подаване на Димитров. В последствие българинът допусна непредизвикана грешка при удар от форхенд и с това се затрудни максимално в първия гейм. В крайна сметка италианецът получи първи шанс за пробив в мача при 40:30 и се възползва моментално, след като Димитров допусна непредизвикана грешка и на бекхенд.

Вторият гейм беше огледален на първия. Лоренци също допусна три непредизвикани грешки на собствен сервис, също подари на своя съперник аванс от 40:30 и също така не успя да се защити. Григор Димитров спечели пробива и изравни резултата при 1:1 гейма, след като неговият съперник сгреши на форхенд. Българинът защити първия си пробив в мача и започна четвъртия гейм с два печеливши удара, което му донесе аванс от 30:0 срещу Лоренци. Италианецът обаче не се предаде, изравни и поведе с ас, за да затвори гейма в своя полза за 2:2.

Григор Димитров спечели следващите си две подавания, а в деветия гейм се откри и най-добрата възможност за българина да поведе в резултата. Двамата стигнаха до допълнителни разигравания, в които българинът поведе с печеливш удар от форхенд, а неговият съперник сам допусна пробива с непредизвикана грешка. В крайна сметка Григор Димитров направи два аса на собствен сервис и затвори сета с излизане на мрежата.

Българинът пропусна отлична възможност да запише пробив още при второто подаване на съперника си във втория сет, след като загуби три разигравания за пробив в третия гейм. В крайна сметка двамата тенисисти стигнаха до тайбрек, в който българинът спаси разиграване за сета и спечели следващите две точки за победа с 10:8.

Спечеленият втори сет не даде нужния импулс в играта на Димитров, а зачестилите грешки дадоха резултат в полза на неговия съперник. Лоренци поведе с 40:15 още в първия гейм на втория сет и спечели подаването на българина при непредизвикана грешка. За разлика от началото на първия сет, този път Лоренци не позволи неговият аванс да бъде моментално стопен и защити пробива си при 40:0 и перфектен гейм на собствен сервис.
Лоренци спечели и второто си подаване в третия сет, но то се оказа последното успешно за него в мача. Григор Димитров проби сервисите на италианеца в шестия и осмия гейм, за да спечели сета и мача с 6:3, 7:6(8), 6:3.