на живо

Чун стана шампион на "Следваща генерация"

Южнокореецът победи Андрей Рубльов на финала в Милано

Getty Images

Южнокорейският тенисист Хьон Чун спечели първото издание на турнира на АТР "Следващата генерация" в италианския град Милано с награден фонд 1,275 милиона долара.

Поставеният под номер 6 тенисист победи на финала водача в схемата Андрей Рубльов с 3:4(5), 4:3(2), 4:2, 4:2 и завърши надпреварата без поражение в петте си изиграни мача.

21-годишният азиатец, 54-и в световната ранглиста, навакса изоставане от сет и 1:3 гейма във втория, за да стигне до обрата.

Така той спечели първата си титла и заработи чек за 390 хиляди долара.

Чун стана и първият южнокореец с трофея във веригата на АТР след Хюн Тайк-Лий, който спечели шампионската купа в Сидни през 2003 година. 

В турнира "Следващата генерация" участваха осемте най-предно класирани играчи в световната ранглиста до 21 години, които се състезаваха в нов формат на три от пет сета до четири гейма. Беше въведено и ново правило с отмерване на 25 секунди между разиграванията, а на срещите нямаше лайнсмени, като за редовността на точките се разчиташе на компютърна система. Освен това при докосване на мрежата от топката след изпълнение на сервис играта продължаваше, а във всеки гейм при 40:40 победителят се определяше от следващата разиграна точка.