на живо

Гърция полудя! Феноменален Циципас детронира Федерер

20-годишният тенисист записа най-престижната си победа

Reuters

Стефанос Циципас постигна най-големия успех в кариерата си до момента. 20-годишният грък елиминира шампиона Роджър Федерер на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Оспорваната битка продължи почти 4 часа, а Циципас спечели с 3:1 сета (в отделните части 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5)).

На 1/4-финалите гръкът ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут.

Поставеният под номер 14 в схемата Циципас игра стабилно през целия мач и не допусна нито един пробив, макар че Маестрото имаше 12 възможности за брейк.

Снимка: Getty Images

37-годишния швейцарец също сервира стабилно, но в решителните моменти младокът демонстрира устойчивост и завидно хладнокръвие. 

Федерер, който е шесткратен шампион в Мелбърн, едва за втори път в последните 16 години не успя да се класира за 1/4-финалите. 

Снимка: Reuters

А добрата новина за родните фенове е, че Циципас пристига в България за "София Оупън".

"Трудно ми е да опиша как се чувствам. Гледам Федерер от 6-годишен, той е легендата в нашия спорт. Самият факт, че излязох на един корт с него значи много за мен. А да го победя… това вече е неописуемо", каза в интервюто на корта Циципас.

"Благодаря много за подкрепата на публиката. Никога не съм бил на толкова шумен корт. Беше уникално", добави бъдещата голяма звезда на тениса.

Снимка: Getty Images

В Мелбърн има много гърци. Тези, които не успяха да гледат мача от трибуните, се бяга събрали в парка на комплекса, откъдето проследиха на голям екран сензационния успех на Циципас.