на живо

Цигуларят Васко Василев с красиво изпълнение в снежен Пирин по случай Световната купа в Банско

"Зима" на Вивалди прозвуча на 2525 м надморска височина

Цигуларят Васко Василев с красиво изпълнение в снежен Пирин по случай Световната купа в Банско

"Зима" от "Годишните времена" на Вивалди прозвуча на 2525 м надморска височина в изпълнение на цигулка Калкани от 1714 г. Въпреки ограниченията заради пандемията от COVID-19 световноизвестният ни цигулар Васко Василев пропътува пътя от Валенсия до България, за да вплете в едно любовта си към музиката и родната природа.

Той прекарва три дни от изгрев слънце до късно през нощта на белоснежните писти в Пирин планина. Начинанието си завършва, облечен само с костюм, каращ ски, свирейки на изключително скъпата си цигулка Калкани.

"Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след 7 ч. сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално - едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на "Юлен" за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика", споделя Васко Василев.

Начинанието на Маестрото си има и конкретен повод - този уикенд в Банско ще се проведат два старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже, а от 1 до 10 март 2021 г. - световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини.

Специално видео с изпълнението бе разпространено днес в социалните мрежи. "Няма да крия, че беше истинско предизвикателство, буквално болезнено и за цигулката и за пръстите ми, но имах усещането за цялост с неописуемата мощ и красота на върховете около себе си", разказва още Василев.