на живо

ЦСКА Москва скандализира с медал за феновете

Баскетболният отбор направи препратка към Втората световна война

Баскетболният шампион в Евролигата ЦСКА Москва ще награди привържениците, които са присъствали на финала в Берлин с почетни медали. До тук нищо лошо спрямо политиката на ръководството. Проблемът произтича след това. Първо, надписът върху медала гласи : "За превземането на Берлин".

Това не е първият случай, в който московчани изписват подобно нещо. Миналата година ЦСКА финишира на третата позиция в турнира, но отново имаше подаръци за феновете, на които имаше надпис: "За превземането на Мадрид".

В случая обаче от ръководството или са се разсеяли и по инерция са повторили жеста си от предишния сезон, или умишлено привличат вниманието.

Вторият проблем за руснаците е, че медалът има поразяваща прилика с онзи, който се е давал на войските, взели участие в превземането на германската столица между април и май 1945 г. ЦСКА М е основан през 1911 г. и все още има връзка с армията и Министерството на отбраната на Русия.

Негативните реакции не закъсняха, при това вътре от страната. Говорителят на държавната Дума Игор Лебедев коментира, че подобни прояви, които хвърлят сянка върху взаимоотношенията с Германия, не са необходими. Той нарече наградата "пълна глупост" и "обида за ветераните", защото "медалът им е бил заслужен заради пролятата кръв на бойното поле".

Фейсбук страницата на ЦСКА Москва също се оказа жертва на негативни коментари. Клубните ръководители са обвинени в "безразсъдство", "глупост" и "лудост". Потресените потребители твърдят, че това е подигравка с ветераните и раздаването на медалите трябва да бъде преустановено на мига.

Клубният президент Андрей Ватютин не споделя вижданията на хората от социалните мрежи и заяви, че няма нищо нередно в награждаването на феновете, посетили финала в Берлин. Според Ватюнин във вида на медала няма никаква символика, нито прилика с вида на този от Втората световна война.