на живо

ЦСКА Москва гледа смело към 1/8-финалите след нов успех над "Бенфика" (ВИДЕО)

"Орлите" поставиха негативен рекорд в португалския клубен футбол

Reuters

За втори път в тазгодишното издание на Шампионската лига отборът на ЦСКА Москва намери начин да победи португалския шампион "Бенфика". След като "армейците" вече бяха спечелили с 2:1 при гостуването си в Лисабон, те постигнаха изключително ценен успех с 2:0 у дома срещу "орлите". Така руският тим си осигури чудесна позиция за продължаване към елиминациите преди срещите от последния шести кръг.

В отсъствието на контузения Георги Миланов, домакините започнаха силно и взеха аванс още в 13-ата минута. Точен за четвърти път през сезона бе Георги Шенников, който бе в положение на засада при подаването на Бибрас Натхо, но страничният съдия проспа ситуацията. Малко след това голмайсторът на гостите Жонас пропусна чисто положение пред вратата на Игор Акинфеев.

Вратарят на ЦСКА не допусна гол в мач от основната фаза на турнира за първи път от 2006 година насам, спирайки негативната серия от 43 поредни срещи с инкасирано попадение. 

След почивката "Бенфика" започна по-уверено, но вместо да отбележи изравнителен гол, се стигна до втори такъв във вратата на Бруно Варела. Витиньо овладя топката в наказателното поле, а при опита му за подаване се получи рикошет от тялото на Жардел, който си отбеляза автогол за 2:0.

Московските "армейци" за първи път в историята спечелиха срещу португалски опонент при домакинство в Москва, а "лисабонските орли" поставиха негативен рекорд в португалския клубен футбол от шест поредни поражени в европейските турнири.

ЦСКА Москва вече има актив от 9 точки в първа група, като в последния кръг гостува на "Манчестър Юнайтед". Шансовете за класиране на руския тим на осминафиналите зависят от двубоя на "Базел" срещу "червените дяволи". "Бенфика" загуби всякакви шансове за продължаване дори в Лига Европа, записвайки пета загуба в пет срещи от групата.