на живо

ЦСКА на Гриша Ганчев се превърна във фаворит за базите

Едно от изискванията в конкурса на пръв поглед елиминира ЦСКА 1948

Getty Images/Guliver Photos

Кой е фаворит за базите на фалиралия ПФК ЦСКА АД? Това е основният въпрос, след като Министерството на младежта и спорта обяви условията на конкурса за стадион "Българска армия" и комплекса "Панчарево". От документите става ясно, че на отлична изходна позиция е първодивизионният ЦСКА на Гриша Ганчев. А на пръв поглед едно от изискванията на практика елиминира аматьорския ЦСКА 1948.

Въпросната точка гласи, че футболният клуб, който кандидатства, трябва да има уставен капитал не по-малко от 5 млн. лева и да е реализирал в последните три финансови години (от 2014 до 2016 г.) оборот от поне 15 млн. лева без ДДС.

Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на елитния ЦСКА е 6 млн. лв., а на ЦСКА 1948 е 50 000 лева.

На въпрос дали конкурсът не е предрешен, Кралев отговори: "Наясно съм, че критериите гарантират икономическа стабилност. Гарантират, че наемателят, който ще получи базите за ползване, ще бъде достатъчно добър стопанин. Аз съм министър на младежта и спорта и ме интересува държавният интерес да бъде гарантиран. Тази условия гарантират държавния интерес". Думите на министъра бяха произнесени с по-остър тон. След това Кралев благодари и си тръгна.

Базите ще се дадат за ползване под наем за 10 години, като този, който ги ползва, ще трябва да инвестира в тях. При влизането в сила на новия закон за спорта срокът може да бъде увеличен на 30 години, посочи министърът.

Имотите бяха апортирани в новосъздаденото държавното дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД. То беше вписано в Търговския регистър тази седмица с капитал 73 217 089 лева, формиран от включването на няколко имота – спортен комплекс "Българска армия", спортно-тренировъчната база в Панчарево, спортния комплекс "Червено знаме", както и част от спортния комплекс "Къро".