на живо

Déjà vu: шофьорът от 1993 пак вози националите

Португалецът Едуарду пожела успех на Петър Хубчев при дебюта му

bfunion.bg

Българският национален отбор се оказа много суеверен по отношение на предстоящата квалификация за световното през 2018 г. срещу Франция тази вечер.

Играчите, водени от Петър Хубчев, са решили да пресъздадат легендарната дата за българския футбол, 17 ноември 1993 година, когато гол на Емил Костадинов в 90-та минута за 2:1 на "Парк де Пренс" класира България за Мондиала в САЩ и остави петлите у дома.

Преди 23 г. роденият в Португалия - Едуарду стои зад волана на автобуса на България, за да закара отбора на Димитър Пенев от хотела до стадиона. Днес същият този човек ще предвожда лъвовете в похода им към "Стад дьо Франс".

"Помня, че преди онзи мач между Франция и България, домакините бяха прекалено убедени в победата и не допускаха друг резултат, освен пълния успех. Дори бяха малко високомерни. Преди мача в автобуса на българския отбор цареше тишина. Помня, че Стоичков и вашият вратар и капитан Михайлов седяха на предните седалки, близо до треньора ви", връща се назад в спомените си 55-годишният португалски шофьор.

Снимка: bfunion.bg

"След мача много се зарадвах, защото като португалец, ние имаме голямо футболно съперничество с французите. В автобуса беше невероятно. Българите пееха, крещяха, веселяха се. Всички празнуваха победата с луди крясъци", разказва Едуарду, който е роден близо до Порто, но е фен на лисабонския гранд "Бенфика".

"Работя от 30 години като шофьор за френската федерация и съм возил различни големи отбори, но за мен номер едно остава онзи състав на Франция с Жирес, Фернандес и Платини", каза Едуарду.

"Пожелавам успех на българския отбор и на треньора Петър Хубчев, който също е част от онзи знаменит ваш тим", завърши шофьорът-кадем на националния отбор.

Двубоят между Франция и България е тази вечер от 21:45 ч.