на живо

Д-р Виолета Заркова пред bTV: Взетите допинг проби са пет (ВИДЕО)

Чака се резултатът от последния тест в националния отбор по плуване

Д-р Виолета Заркова пред bTV: Взетите допинг проби са пет (ВИДЕО)

Чакат се резултатите от още допинг проби в плуването след първите три положителни. Пред bTV изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова разкри, че тестваните национали са петима. Една от пробите е отрицателна, а друга все още е с неизвестен резултат.

"Тази година плуването има, освен тези три проби, още две. Не мога да съобщя на кого са. Едната проба е отрицателна, другата я очакваме, тъй като лабораторията изисква време за обработка.", каза д-р Заркова.

Вчера, след разследване на bTV, трима плувци от националния отбор, върху които се гради и щафетата на България – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, бяха официално обявени като прегрешилите с архаичния и от десетилетия забранен анаболен стероид станозолол.

"Има няколко начина за тестване. Това е тестване на случаен принцип. Тестване на определени дисциплини и се прави подбор. Изпратили сме официално запитване към федерацията. Очакваме техния отговор. Да кажат кога са взети, от кого. Федерацията трябва да каже и какво се е случило с тези проби. Те не са били взети от нас."

"Аз не знам да има лаборатория, която да изследва проби. Лабораторията, която се подготвя за акредитации, не работи, защото няма акредитация от световната антидопингова агенция и тя не може да анализира проби"

"Нека видим за какво са били взети пробите, кой ги е взел и къде са дадени за анализ. На тези въпроси ще трябва да отговори федерацията. Има предвидени санкции, ако те са нарушили правилата. Наказанията са, както лишаване от права за състезателите, така и за треньори и технически лица. Лекарите също подлежат на санкции."