на живо

7 часа с такси и 1500 паунда за бронзов медал

Лаура Мюир спечели първото отличие за Великобритания на световното първенство по лека атлетика в зала

Getty Images

Лаура Мюир спечели първия си медал на световно първенство. Тя завоюва бронз в бягането на 3000 м на шампионата на планетата по лека атлетика в Бирмингам в зала. Любопитното в случая обаче бе не самият медал, а дългият пътят на Мюир до него.

Отличието на 24-годишната Мюир бе първото за Великобритания в откриващия ден на първенството.

За да стартира в бягането на 3000 м, тя трябваше да тръгне с полет от Шотландия, но лошите метеорологични условия не позволиха на самолета й да излети. Наложи се лекоатлетката да измине разстоянието до залата в Бирмингам с такси. Пътуването продължило цели 7 часа и коствало на шотландката сумата от 1 500 паунда.

Пристига минути преди началото на състезанието, но това не й пречи да остане концентрирана. 24-годишната бегачка държи пета позиция три обиколки преди края, но с брилянтни финални метри стига до третото място, изпреварвайки Констанц Клостерхалфен и световната шампионка на 5000 метра Хелън Обири. Британката спира хронометъра на 8:45:78 минути. 

Снимка: Getty Images

Победител в състезанието стана Гензебе Дибаба от Етиопия, втора е холандката Сифан Хасани, която завърши на една десета пред Мюир.

"Пътувах 7 часа в кола, стъклата на автомобила бяха замръзнали. Бяхме на косъм да пристигнем навреме за състезанието. Важното е, че спечелих медал. Бях толкова изморена на финала, но едновременно с това и удовлетворена. До момента съм била четвърта, шеста и седма на световно първенство затова и този ден ще остане специален за мен", каза Мюир след състезанието.

Снимка: Getty Images

В кариерата си атлетиката има две европейски титли от шампионата в Белград на 1500 и 3000 метра. Тя е и бронзова медалистка от първенството на Стария континент до 23 години в Тампере.