на живо

Да победиш най-големите

Григор Димитров е триумфирал срещу всеки един от Голямата тройка

Reuters

"Щастливци сме, че живеем в епохата на Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер" - фраза, която чуваме по време на почти всеки важен турнир в тениса. 

Тримата големи със сигурност ще оставят имената си в историята! Все пак общо имат 54 титли от Големия шлем. Федерер води с 20, следван от Надал с 18 и Джокович, който има 16. 

Но какво е общото между тримата, освен огромният тенис талант, който са развили до космическо ниво?

Ами Григор Димитров!

В знаменитите кариери и на тримата се е случвало да се приближат до мрежата след последно разиграване и да поздравят българина като победител.

Роджър чу виковете "Българи-юнаци" в Ню Йорк, където Димитров триумфира след 5-сетова драма, за да си осигури място сред четиримата най-добри на Откритото първенство на САЩ.

През 2013 г. на турнира в Мадрид българинът загатна какво предстои в кариерата му. 

След като преди това Ноле беше спечелил 2 титли от АТР и беше триумфирал на Откритото първенство на Австралия, първата позиция в световната ранглиста му прилягаше много добре. Само че Димитров не се уплаши от нея. Във втория кръг на турнира Джокович беше изненадан, при това след изключително напрегнат мач.

В крайна сметка Григор продължи напред, отстранявайки за първи път лидер в световната ранглиста. Победата беше със 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

Три години по-късно - на турнира в Пекин през 2016 г., Надал също усети какво е да бъдеш победен от Григор Димитров.

Тогава Матадора се опитваше да играе с контузия в китката. Въпреки това той държеше четвъртата си позиция в световната ранглиста и се оставаше един от фаворитите във всяка надпревара. 

На четвъртфинала обаче Димитров беше безапелационен - 6:2, 6:4.

След успеха над Роджър Федерер, българинът вече се нарежда в елитна компания. А и напомня, че и следващите поколения имат какво да покажат!