на живо

Да продадеш своя легендарен футболен живот

Бразилският магьосник Пеле дава на търг най-ценните си отличия

Getty Images/Guliver Photos

Не просто изключителен футболист, но и велика личност! Това е Пеле - 75-годишният легендарен бразилец, който е единственият, печелил три златни медала от Световно първенство. В кариерата си Едсон Арантес до Насименто има и още много други успехи и отличия, а е получавал и стотици подаръци от свои фенове - от претрупани със скъпоценности корони до най-обикновени часовници и съдове.

Сега, близо 40 години след края на кариерата си, Пеле предоставя всички свои спортни и културни сувенири за търг, който ще се проведе през юни в Лондон. Аукционът обхваща периода от 1956 година, когато бразилецът подписва със Сантос, до днешни дни, в които продължава да се възстановява от операции на гърба, простатата и бедрото. Всички интервенции той претърпя през последната една година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според много хора именно нестабилното му здравословно състояние е една от причините за търга. Самият Пеле е признал, че не знае какви са намеренията на наследниците му относно ценностите, а самият той не иска някои от тях след години просто да бъдат захвърлени край пътя. 

"Това бе едно трудно взето решение, но за да съхраняваш толкова много артефакти, и то както трябва, се изискват доста усилия. Почувствах, че мога да направя много повече, като споделя тези предмети със света, като в същото време подпомогна своите каузи.", разказва легендарният нападател, притежаващ рекорда на Гинес за най-много отбелязани голове - 1283.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На аукциона ще бъдат изложени наистина уникални предмети, сред които трите му златни медала от Световните първенства (1958, 1962 и 1970), както и направеният специално за него трофей "Жул Риме" след триумфа в Мексико преди 46 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Репликата на световната купа е най-скъпият предмет на търга - с финансова оценка между 281 000 и 420 000 паунда. Очакванията са всеки от медалите да бъде купен за около 141 хиляди, а топката, с която е отбелязал своя гол номер 1000 - за почти 42 000. Сред останалите ценности са стари паспорти и шофьорски книжки на Пеле, както и много фланелки, носени от него в знаменити мачове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според аукционната къща, в най-лошия случай от търга ще бъдат събрани между 2,5 и 3,5 млн. паунда, но всичко зависи от наддаването.

"В идеалния случай очакваме тази сума да бъде утроена, но не е изключено да бъде и десет пъти по-голяма.", разкрива Дан Нилс - специалист в аукционната къща, която организира търга.

Част от приходите ще бъдат дарени на педиатричната болница "Малкият принц" в Бразилия, която Пеле подкрепя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нилс очаква широк спектър от участници - от футболни фенове и колекционери до спортни музеи и бизнес корпорации. Той добавя:

"Въпреки че аукционът е в Лондон, няма да продаваме само на купувачи от Великобритания. Ще излъчим процеса на наддаване на живо в целия свят и всеки ще може да участва."

Интересът към събитието е голям, не само в Европа и Южна Америка, а и в Китай, Япония, Южна Корея, Дубай, САЩ, Канада и Мексико.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В професионалната си кариера Пеле е играл само за два клуба - Сантос (1956-1974) и Ню Йорк Космос, където приключва с футбола през 1977 година. Бразилецът е най-младият футболист, играл и отбелязал гол във финал на Световен шампионат (1958). През 1970 той отново се разписва в решителния мач за трофея. Със Сантос на два пъти печели Копа Либертадорес и Интерконтиненталната Купа.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мннозина считат Пеле за най-великия футболист в историята на играта, а поредното доказателство за легендарния му статут са 1500-те артикули, които ще бъдат изложени по време на търга.