на живо

Да се казваш Шумахер - проклятие и благословия

Четвърти представител на тази фамилия в моторните спортове

Давид Шумахер е млад и перспективен пилот във Формула 3. Споделя, че фамилията му винаги привлича вниманието на хората, а това е както благословия, така и проклятие.

Но той не просто има същата фамилия като великия Михаел Шумахер... Той е негов племенник.

Син е на брата на 7-кратния световен шампион във Формула 1 - Ралф Шумахер, който също навъртя доста години по най-бързите писти в света.

Братовчедът на Давид - Мик, вече е свикнал с популярността. От малък попада под светлините на прожекторите, само защото е син на Михаел Шумахер. Но си проправя път през различните нива на моторния спорт и вече е пилот на "Хаас".

Давид знае много добре какво е да си "Шумахер" и от първа ръка забелязва как реакциите на хората се променят за секунди при споменаването на известната германска фамилия.

"Изведнъж на масата около нас се появиха 15 човека. Но пък той дойде с мотор със собствената си каска, това май не беше особено умно", разказва Давид за вечеря с Мик в Будапеща.

19-годишният младок върви уверено по стъпките на баща си, чичо си и Мик. Но вече е усетил, че си има добри и лоши страни да си част от такова семейство.

"Тъй като карам във Формула 3 почти никой не ме разпознава и мога да си живея както искам. Имам спокойствие и тишина и мога да се храня нормално. Не знам как би било, ако не бях Шумахер. Израснах така, свикнал съм. Проклятие или благословия? И двете.", категоричен е Давид.

Михаел и Ралф се състезават един срещу друг във Формула 1 от 1997 до 2006 г. За първи път се качват заедно на подиума през септември 1998 г. на "Монца".

За първи път двама братя са заедно на почетната стълбичка.

Давид се надява с батко му Мик също да имат тази възможност - някой ден да се състезават един срещу друг. И е категоричен, че нито един от двама им не би отстъпил дори сантиметър на братовчед си, ако са заедно на пистата.

"В семейството се състезаваме по-настървено един срещу друг. Карахме един сезон заедно в картинга. Бях новак в джуниър категорията. Бях по-бърз от него на мокрото трасе. Задминах го на последната обиколка, но на следващия завой той ме блъсна отзад. Много искаше да завърши пред мен", добавя Давид Шумахер.