на живо

Да те зарежат на летището в Истанбул заради „Реал“ Мадрид (ВИДЕО)

„Барселона“ обяви Тома Юртел за предател и го свали от борда на самолета

Reuters

На един от най-добрите баскетболисти в Европа – Тома Юртел, никак не му е коледно. Дни преди Рождество французинът преживя най-върховното унижение в кариерата си.

31-годишният гард на „Барселона“ бе зарязан безцеремонно от ръководството на клуба на летището в Истанбул. Миналата нощ каталунците трябваше да отлетят от там обратно към Испания след загубата си от „Ефес Пилзен“ със 79:86 в Евролигата.

Юртел бе свален от борда на самолета минути преди края на бординга и оставен на произвола на съдбата на терминала в турския мегаполис. Той си навлякъл гнева на шефовете, които били шокирани при новината, че зад гърбовете им, Юртел води преговори за преминаването си в кръвния враг - „Реал“ Мадрид.

При завръщането си в Барселона медиите засипаха с въпроси за случката съотборниците му и треньора му Шарунас Ясикевичус, които подминаха микрофоните безмълвни. Малко по-късно се появи и официално съобщение от управата на каталунския клуб:

„Тома Юртел не е бил изоставен, нито унижаван. Ние просто преценихме, че той няма място на самолета заедно с отбора. Беше му подсигурен хотел, в който да пренощува, както и друг полет, с който да се прибере на следващия ден. Той все още е играч на „Барселона“ и на никой друг отбор.“

Разривът настъпва, след като ръководството на „Барселона“ разбира, че вместо към Истанбул и към редиците на „Фенербахче“, закъдето уж се е запътил Юртел, който е постигнал договорка с каталунците да разтрогне договора си, личният му мениджър – сърбинът Мишко Ражнятович, тайно го е спазарил с „Реал“ Мадрид.

Гардът е европейски шампион с Франция от 2013 г. и бронзов медалист от световното първенство през 2014 г.

Той е част от тима на "Барселона" от 2017 г. насам, като през 2018 и 2019 г. помогна на тима на спечели Купата на краля и сам се превърна в Най-полезен играч в турнира. През 2016 г., като част от тима на "Ефес Пилзен" той беше лидер по асистенции в Евролигата.

В каталунските редици Юртел получаваше по близо 2 млн. евро на година.

Снимка: Getty Images