на живо

Да вземеш медал отново - 20 години по-късно, на 44!

Рийка Валила се превърна в най-възрастния медалист в хокея на олимпийски игри

Getty Images

"Финландия спечели бронзов медал на олимпийските игри в Пьонгчанг" - новина, която с нищо не би била любопитна. Ако погледнем обаче съставите на тази държава, то впечатление прави едно име - Рийка Валила.

Снимка: Getty Images

Хокеистката бе на своя четвърти толкова голям форум, а впечатляващото е, че и на първите Игри, на които взима участие - в Нагано през 1998, и на настоящите в Южна Корея, тя печели медал - 20 години по-късно.

Валила се превърна в най-възрастния медалист в хокея на олимпийски игри - на 44 години финландката отново заслужи да бъде на почетната стълбичка.

Снимка: Getty Images

Пътят до този успех в Южна Корея обаче не е никак лесен. Началото е ужасящо: в първите си две срещи САЩ и Канада не записват победа, а отбелязват само 2 гола. Третият и решаващ мач срещу Независими атлети от Русия е перфектен: разгром с 5:1, а сред разписалите се е и ветеранката Рийка. Единственият до момента успех се оказва достатъчен за класиране на четвъртфиналите, където шведките не успяват да се противопоставят и губят катастрофално с 2:7. 44-годишната хокеистка отбелязва нови 2 попадения. 

Силите на Финландия не стигат за борба за златото. САЩ показват класа и се справят с убедителното 5:0, а в битката за бронза все пак имат малко утешение, печелейки отново срещу Олимпийските атлети от Русия. В двубоя за медал Рийка изиграва над 25 минути, като се отличава с добри изяви.

Другите три участия на Валила са бронз в Нагано през 1998 г., четвърто място в Солт Лейк Сити 4 години по-късно и пета позиция на Игрите в Сочи през 2014 г.