на живо

Дънекова: Антидопинговата ни агенция не може да обжалва, защото не е подчинена на УАДА (ВИДЕО)

Извинението няма да върне сълзите и предишния ми живот, заяви лекоатлетката

Lap.bg

Националната рекордьорка на 3 000 м стипълчейз Силвия Дънекова няма намерение да се отказва от борбата за изчистване на името си. На олимпийските игри в Рио де Жанейро лекоатлетката даде положителна проба за кръвен допинг, но преди няколко седмици беше оневинена от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет.

"Ние в България винаги сме първи. Прецедент е, че родната федерация обжалва оневинителното решение на свой елитен състезател. Българската антидопингова лаборатория не е акредитирана към Световната антидопингова агенция (УАДА) и не е подчинена на нея затова няма право да се произнася по моя случай. Освен това аз дадох положителната проба в лабораторията в Рио, а не тук", каза Дънекова в студиото на "Тази събота" по bTV.

"Б-пробата ми все още липсва - не е изпратена. Аз съм подала молба отдавна. Грешката не е в нас, а в лабораторията в Рио."

"Ако аз успея да ги осъдя за подменена проба и пропуснати ползи, едва ли ще се окаже, че съм единствената потърпевша състезателка. Опитват се да правят машина за олимпийски шампиони, затова искат да заличат и световните рекорди - за да може силните на деня да поставят новите", твърди Дънекова.

"Боря се за едно по-справедливо решение. Не искам извинение, защото то няма да ми върне пролятите сълзи и предишния живот", завърши лекоатлетката.