на живо

Дънекова потегли за Рио преди две седмици с възпален нерв (ВИДЕО)

Химера е да се върнем с много медали, предупреди атлетката на летището

Getty Images/Guliver Photos

Силвия Дънекова потегли за Рио на 25 юли с възпален нерв и без особени надежди за медал. "Неприятно е, но не е болка за умиране - сподели атлетката на летище "София". - Един ден се чувствам добре, следващите два не мога да тренирам нормално. Опитвам се обаче да не мисля за проблемите. Надявам се в Рио нещата да се успокоят".

В същото време състезателката на 3000 метра с препятствия отчете пред журналистите, че спечелването на медали не е никак лесна работа.

"Самото ни класиране за олимпиада е успех. Да очаквате от нас торба с медали е химера, особено в леката атлетика. Все пак има спортове, традиционни за България, които се надявам да ни донесат отличия. Не забравяйте, че сме малка държава".

На практика е изключено положителната допинг проба да е свързана с възстановяване от контузия или възпаление. Въпросното вещество еритропоетин (ЕПО), или така нареченият кръвен допинг, повишава нивото на червените кръвни клетки. Това увеличава количеството на транспортирания кислород до мускулите, съответно и издръжливостта на продължително натоварване.