на живо

Дарио Бонети пред bTV: Очаквам категоричен успех за "Рома" срещу ЦСКА

Бившият играч на "вълците" сложи Стоичков сред най-добрите за всички времена

Бившият играч на "Рома" Дарио Бонети даде интервю за bTV преди тазвечерния сблъсък между римските "вълци" и ЦСКА на "Олимпико" в Лигата на конференциите. Бонети очаква категоричен успех за тима на Жозе Моуриньо - с 3:0 или 4:1. Той смята "Рома" за фаворит не само в новия турнир на УЕФА, но и в битката за шампионската титла в Италия.

Бонети, който действа като централен бранител, има общо 94 мача за "джалоросите" в два периода - 1980-1982 г. и 1983-1986 г. С "Рома" печели Купата на Италия три пъти - през 1981, 1984 и 1986 г. Впоследствие вдига и Купата на УЕФА с "Ювентус" през 1990 г.

Цялото интервю

- Здравейте, г-н Бонети, как сте?

- Здравейте, благодаря, добре съм. Радвам се, че до този момент все още не съм боледувал от коронавируса.

- Да се върнем назад към 1983 г., когато сте футболист на "Рома" и се изправяте в Шампионската лига срещу ЦСКА. Печелите и двата мача с 1:0. Какви спомени имате?

- Спомням си за атмосферата преди мача в София. Времето бе студено, а емоциите на терена доста горещи.

- Интересното е, че миналата година в Лига Европа "Рома" се изправи срещу ЦСКА. Мачът на "Олимпико" завърши 0:0, а в София „Рома“ загуби с 1:3. Днес двата отбора се изправят отново в Лигата на конференциите. Как според вас ще се развие мачът тази вечер?

- Очаквайте един по-различен отбор на "Рома“. ЦСКА трябва да внимава, защото този отбор на "Рома“ е много по-силен.

- Трябва ли "Рома" да се страхува от отбора на ЦСКА?

- Не, според мен тази вечер "Рома" ще спечели категорично.

- Какви са силните страни на "Рома"? Да очакваме ли един по-различен отбор под ръководството на Жозе Моуриньо?

- Силните черти на "Рома" са очевидни. Смятам, че "Рома" е фаворит да спечели Лигата на конференциите, както и Скудетото.

- А каква е вашата прогноза?

- Залагам на 3:0 или 4:1 за "Рома".

- През 1990 г. като футболист на "Ювентус" сте се изправили срещу българския отбор "Сливен" в мач от Купата на УЕФА. Побеждавате с 6:1, а вие отбелязвате петия гол. Какви спомени имате от този мач?

- Спомням си го отлично, защото отбелязах гол, а това не се случва често, все пак бях защитник. Но този гол си го спомням много добре - стигнах до средата на терена и подадох на Роберто Баджио, след което преминах в атака и вкарах с негова асистенция.

- А какви спомени имате от финала на Шампионската лига през 1992 г. срещу "Барселона"?

- Това е тема, която не обичам да коментирам. Бяхме на крачка от това да спечелим Шампионската лига. Определено бяхме по-добрия отбор и заслужавахме да победим "Барселона".

- Да си поговорим за националния отбор на Италия. Играл сте с екипа на “адзурите” - както за юношите, така и за мъжете. Какви спомени имате?

- Когато говорим за националния отбор на Италия, говорим за емоции. За мен бе чест да играя за Италия, а когато играеш с екипа на “адзурите”, представяш държавата си пред целия свят и това е голяма отговорност.

- Сред вашите съотборници бе Роберто Манчини. Смятате ли, че той е правилният човек за треньор на Италия?

- За мен Роберто Манчини е правилният треньор за Италия поради една единствена причина - опита му с различни отбори през годините.

- Кое бе най-важното качество, благодарение на което Италия спечели европейското първенство?

- Има няколко причини, поради които ние спечелихме европейската титла. Една от тях бе заради подбора на младите ни талантливи футболисти. Втората - качествата на Роберто Манчини като треньор. Той е човек, който знае как да чете играта и да контролира мача.

- А какво е мнението ви за Христо Стоичков?

- Първият български футболист, за който винаги се сещам е Христо Стоичков. За мен е един от най-добрите играчи за всички времена. Той бе бърз и имаше добра техника. Стоичков бе просто фантастичен.

- Един футболен мач, който никога няма да забравите?

- Разбира се, "Рома" срещу "Ливърпул" през 1984 г.

- Кой бе най-добрият футболист, срещу когото сте се изправял?

- Отговорът на този въпрос е лесен - Диего Армандо Марадона.

- Кой бе футболистът, на когото най много сте се възхищавал и от когото най много сте се учил?

- Когато бях юноша, се учих от по-опитните футболисти в състава. Някои от тях бяха на световно ниво. Но тези, на които съм се възхищавал са Джачинто Факети, Франческо Морини, Роберто Розато, Маурицио Туроне, Клаудио Джентиле, както и много други.

- Довършете изречението, „Хората ще останат изненадани…“

- Хората ще останат изненадани, че имам фирма за извозване на отпадъци в Швейцария през Италия.

- Ако Дарио Бонети не беше футболист, къде щеше да си днес?

- Смятам, че ако не бях футболист, щях да съм обикновен работник.