на живо

Дъщерята на Блохин и Дерюгина: Довчера тренирахме, а сега искат да ни унищожат. Моля ви, спрете!

Иреша е в Киев с двете си деца и се зарече да остане там до края на войната

Изповедта на Иреша Блохина ще ви разтърси! Дъщерята на футболната легенда Олек Блохин и президента на федерацията по художествена гимнастика на Украйна и световна шампионка в многобоя от 1977 и 1979 г. - Ирина Дерюгина, използва социалните мрежи, за да сподели мислите си в 11-ия ден след първото военно нападение на Русия над родината ѝ.

Иреша продължава да бъде в Киев заедно в двете си дъщери и е категорична, че няма да си тръгне от там. Блондинката е изключително популярна в Украйна. Тя е хореограф на националния отбор по художествена гимнастика на страната си, а в същото време е и известна певица и телевизионна водеща. През 2012 г., когато Полша и Украйна си поделиха домакинството на европейското първенство по футбол, тя беше една от водещите на студиата в родината си и пя на церемонията по закриването на форума. 

"Ден 11. Казвам се Иреша Блохина и се гордея, че съм украинка. Винаги съм била и винаги ще бъда. Нямам думи за това, което се случва сега. Все още съм в Киев, у дома, където ще остана до края. Няма да си тръгна. Направих своя избор. Нещата вече излизат от човешкото, от нормалното. Моля всички, които ме чуват по света, да бъде затворено небето над Украйна. Затворете го! За благото на украинския народ, на човечеството! Затворете проклетото небе! Силна съм. Не съм спала от 11 дни, не съм яла от 11 дни. Нямах и възможност да мисля нормално. Моля всички жени, които имат сила в тях, да обединят силите и вибрациите си. Знам колко е трудно. Имаше моменти, в които чувствах как кожата ми се отделя от тялото ми от страх. Тук са и двете ми деца, цялото ми семейство, баща ми, баба ми, която е на 90 и е преживяла Втората световна война, нацистите са насочвали оръжие към нея.

На 100% съм сигурна, че ще удържим нашата независима страна. От всички и от всичко. Гледам всички тези ужасни лъжи. Нямам думи... Това е геноцид, изтриват ни от лицето на земята. Моля хората, които имат власт, да направят нещо. Няма да плача! Не съм плакала 11 дни! Силна съм, заради семейството си и заради всички, които познавам. Постоянно съм на телефона и правим всичко нужно за хората - спасяваме животи, събираме семейства, осигуряваме им безопасно място. Към всички, които останаха в Киев, които останаха в страната ни: "Вие сте ангели". Навсякъде сте ангели! Благодаря на всички, които ни подадоха ръка, които дойдоха да ни спасят, на семейството на художествената гимнастика за куража и силата.

Чуйте ме! Не оставяйте страха да ви завладее! Имаме нужда от вас! Вие сте част от тази страна, от тази територия, от всичко. Чувствам го! Страдам, но се боря. Затова решихме със семейството ми да останем тук. Няма да ходим никъде. Кой е помислял, че през 2022 г. ще се озовем тук? Един ден тренирахме в залата, а на другия брутално ни бомбардираха. Това е геноцид. Те избивах невинни хора. Който има властта да спре това, моля от сърце... Майната им на милионите и на всичко. Това засяга всички на тази земя и ще има ефект върху всеки един. Ако си мислите, че сте в безопасност и сте се събудили и сте изпили кафето си, помислете пак. Разберете каква е мисията ви. Аз знам защо съм родена! Да бъда тук днес и да се боря. Вярвам в нас! Вярвам в силата на мислите, на обединението, на правото да говориш. Моля всеки, който има силата, да спре това. Ние не правим нищо лошо. На наша земя сме, на независима земя, която ще остане такава.

Мечтая да се събудим един ден и да кажем: "Вече можем да дишаме". Сега не дишаме! Не трябва да се случва това! Можем да останем човешки същества, да се държим така един с друг. Искам да вярвате, че скоро това ще свърши и всички ще се завърнем вкъщи живи. Искам да го почувствате! Знам, че няма връщане назад след трагедията. Дори, когато не ни бомбардират, чувам бомбите в главата си. Сигурна съм, че всеки се чувства така... Всички деца, моите две дъщери, всяко дете, загубило живота си... Твърде тежко е за осъзнаване"

Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато Русия нанесе първите удари върху цели в Украйна. Оттогава близо 1,5 млн. украинци са потърсили убежище в други страни, включително и у нас. 

Българската федерация по художествена гимнастика протегна ръка към украинските представителки. Президентът на родната централа Илиана Раева предложи на техните гимнастички да тренират у нас. 

С подобни инициативи излязоха и други федерации, като тази по тенис.