на живо

Давиденко е участвал в уговорени мачове

Бивш тенисист призна за изнудване

Тенисистът с доживотно наказание Даниел Кьолерер разкри, че е бил принуждаван да участва в манипулиране на срещи. Австриецът е бивш номер 55 в световната ранглиста и е наказан през 2012 година именно за уреждане на мачове.

Кьолерер споделя,че е напълно убеден в участието на 5-6 играчи на световно ниво в уреждане на срещи по тенис. Самият той е получил заплахи за живота си, за този на семейството и треньора си. 

В интервю за BBC Кьолерер твърди,че е бил атакуван от агенти в Москва, Китай и Париж. В един от случаите в Китай негов съперник е бил Николай Давиденко, а Кьолерер е бил принуден да загуби срещата в първия кръг срещу 50 хиляди долара. Австриецът е получил двойна оферта в Париж, а в Москва е бил "помолен" да загуби от Типсаревич срещу повече от 50 хиляди. 

Именно Давиденко е замесен и в скандалния мач срещу аржентинеца Мартин Аргуельо в Полша през 2007 година, който според BBC е бил манипулиран и има абсолютни доказателства за това. Давиденко е в топ 30 на света, а опонента му  извън стотицата. Въпреки, че руснакът е фаворит в срещата, огромни залози от над 3 милиона евро се изсипват в полза на аутсайдера от Аржентина при заложени общо около 3,5 милиона. Марк Дейвис, мениджър в букмейкърска къща, разкрива,че от руски IP адреси и акаунти се залагат стотици хиляди евро, че Давиденко ще загуби от далеч по-слабия съперник. Николай се отказва с травма в третия сет, но букмейкърите отказват да изплатят печалбите на тези, които са заложили на победа на Аргуельо.

Започва разследване, но доказателства няма. Въпреки факта, че телефонът на Аргуельо е иззет и в него се намира номерът на Давиденко, което доказва, че двамата са били в контакт.

В Русия е открит първия синдикат, който прави по 250 000 лири чиста печалба от мачове. Едни и същи акаунти и IP адреси са засечени, залозите са подобни, а печалбите - повтарящи се.

Втората група е в Сицилия, откъдето за 12 мача печелят 930 000 долара, а третият- в Северна Италия, направил около милион долара за 28 мача.

Аргуельо е разменил 82 SMS-а с номера от Сицилия. Те съдържат въпроси от рода:"Буден ли си? Да се чуем? Става дума за мача утре". След кратко колебание тенисиста отговаря:"Всичко е ОК."

Агентите в Сицилия печелят около 60 000 долара от залози за него на голям коефициент. Съперникът, както и другите имена в скандала, засега са тайна.

Замесените състезатели са 28, а 8 от тях играят на провеждащия се в момента турнир Australian Open.

BBC не разкри други конкретни имена, замесени в манипулирането на мачовете, тъй като няма всички доказателства. Факт е,че нито Асоциацията на професионалните тенисисти, нито разследващите органи, имат желание да разплетат възела, въпреки многобройните сигнали. Всички документи на разследващите журналисти потвърждават,че нелегалните залагания продължават и до днес.

 

Тагове:

тенис