на живо

Дебютантът Исландия шокира Кристиано Роналдо и компания

Северната страна спечели точка от мача си с фаворита Португалия

Getty Images

Тимът на Исландия поднесе изненадата в днешния ден на Европейското първенство по футбол във Франция, след като завърши 1:1 с фаворита в срещата - Португалия. Резултатът в мача откри Нани, а изравнителното попадение, което е и първо в историята на абсолютния дебютант в турнира, вкара Биркир Бярнасон.

Снимка: Getty Images

Първата по-сериозна атака в срещата изненадващо беше за Исландия. Вратарят на португалците Руи Патрисио отрази удар на Гилфи Сигурдсон още в 3-та минута. Постепено Кристиано Роналдо и компания наложиха своето темпо на игра. Възможност да открият резултата имаха Данило Перейра, Виейриня и очаквано – звездата Роналдо.

Все пак резултатът бе открит в 31-та минута, а автор на попадението беше Нани. Голът пък беше записан под номер 600 в историята на Европейските първенства.

Снимка: Getty Images

До края на първата част от срещата водачите в резултата не оставиха възможност за изненада от страна на исландските футболисти.

Десет минути след подновяването на играта дойде и изненадата в мача. Феновете на Исландия ликуваха, след като халфът на Базел Биркир Бярнасон прати топката в португалската врата за 1:1.

Снимка: Getty Images

Португалците бързо се отърсиха от шока и атаките им не закъсняха. Най-активен в опитите за отбелязване на гол беше Нани, който 71-та минута прати топката на сантиметри от гредата на исландската врата.

Пет минути преди края на срещата Роналдо имаше възможност да се превърне в герой за своя отбор, но вратарят Халдорсон показа завиден рефлекс.

Снимка: Getty Images

По този начин Исландия спечели първа точка в историята си на големи турнири.

Португалия и тазвечершния им съперник заемат второ и трито място в предварителната си група. Водач е тимът на Унгария, който победи Австрия по-рано днес.

Състави:

Португалия: Руи Патрисио, Виейриня, Рикардо Карвальо, Пепе, Рафаел Герейро, Жоао Марио (76-Рикардо Куарешма), Данило, Андре Гомеш (84-Едер), Жоао Моутиньо (71-Ренато Санчес), Луиш Нани, Кристиано Роналдо

Исландия: Ханес Халдорсон, Биркир Севарсон, Рагнар Сигурдсон, Кари Арнасон, Ари Скуласон, Биркир Бярнасон, Гилфи Сигурдсон, Арон Гунарсон, Йохан Гудмундсон (90-Елмар Бярнасон), Йон Дади Бьодварсон, Колбейн Сигторсон (81-Алфред Финбогасон)