на живо

Дебютантка повали Серина Уилямс и влезе в историята

Бианка Андрееску е първата канадка с титла от Шлема

Дебютантката Бианка Андрееску е новата шампионка на US Open. 19-годишната канадка победи с 6:3, 7:5 Серина Уилямс на финала в Ню Йорк и влезе в историята на тениса. Тя се превърна в първата канадка с трофей в турнир от Големия шлем.

37-годишната американка отново не успя да изравни рекорда за всички времена на австралийката Маргарет Корт от 24 титли на сингъл от Шлема. 

Снимка: Getty Images

Уилямс допусна обрат още при първото си подаване и Бианка Андрееску стигна до ранен пробив. Канадката надиграваше американката с мощни и добре насочени удари, а при 4:2 гейма получи още четири възможности за пробив. Уилямс първоначално се спаси, но впоследствие канадката затвори сета при 6:3.

Във втората част Андрееску поведе с пробив и 2:1. Последва дълъг трети гейм, в който Уилямс успя да върне пробива, но веднага след това загуби бързо своето подаване. Андрееску натрупа сериозен аванс при 4:1 и направи нов пробив за 5:1. Когато изглеждаше, че американката се е предавала, нещата на корта се преобърнаха. Уилямс спаси мачбол при 40-30 за Андрееску в следващия гейм и направи феноменално завръщане в срещата.

Снимка: Getty Images

Уилямс много бързо намали за 5:3, а в деветия гейм реализира пробив на нула и резултатът вече бе 5:4. В следващия гейм Серина продължи възхода в играта си и изравни за 5:5. Андрееску успя да прекъсна серията на бившата номер 1 за 6:5, а след страхотен ретур ликува с първата си титла от Големия шлем.

Снимка: Getty Images

Миналата година Серина отстъпи в драматичен финал пред друга млада тенисистка - японката Наоми Осака, a поражението от Андрееску е четвърто поредно за нея в последния мач на турнир от Големия шлем. 

Снимка: Getty Images

След сензационния си триумф канадката, която тази година спечели турнирите в Индиън Уелс и Торонто, ще влезе в топ 10 на световната ранглиста.