на живо

Делио Роси - перфектният баща за "италианската фамилия" "Левски" (ВИДЕО)

В кариерата на новия треньор на "сините" се преплитат Божинов, фонтан и бой

Getty Images

„Италианско семейство” от години е нарицателно за скандали, препирни и много шум в една общност, където всеки знае, всеки иска да каже и всеки умее най-добре. Точно като в „Левски”!

Семейството отдавна търсеше своя баща. Николай Митов се оказа недостатъчно атрактивен за претенциите на клуба и привържениците, а погледът на собственика се насочи извън пределите на България.

Измежду финалиста в Шампионска лига с „Челси” – Аврам Грант, и носителя на купата на Италия с „Лацио” – Делио Роси, бизнесменът предпочете този, който ще подхожда най-добре на „семейството”.

57-годишният Роси не може да се похвали с бляскава футболна кариера. От 1978 до 1989 г. той се изявява на терена предимно в долните дивизии на италианския футбол. Най-дълго играе във „Фоджа”, където в 127 мача отбелязва 3 гола.

Треньорската професия обаче го привлича повече и той завършва всички курсове с отличие. Дебютира през 1990 г. начело на „Торемаджоре” в аматьорската лига и то с титла.  През 1993 г. пък поема „Салернитана”, която извежда от Серия „Ц” до Серия „Б”. Първият му голям успех идва през 1997 г., когато отново е начело на тима от град Салерно и успява да влезе в елита на италианския футбол. Прекарва в града, чийто почетен гражданин е 2 години – до 1999 г., когато е уволнен заради… изпадане от Серия „А”.

Следва престой в „Дженоа” и „Пескара”, за да дойде 2002 г., когато поема „Лече” и написва страница в историята на… българския футбол. Под негово ръководство Валери Божинов подобрява рекорда за най-млад чуждестранен играч, участвал в официален мач. Нападателят дебютира срещу „Бреша” само на 15 години.

Начело на „Лацио” (2005-2009 г.) Роси остава завинаги в историята на италианския футбол. На 10 декември 2007 г. „орлите” побеждават градския си враг „Рома” с 3:0. Треньорът празнува триумфа с… къпане във фонтана "Джаниколо" пред погледите на подивелите от радост тифози на "Лацио". "Водата беше ледена, но аз не съм палячо и изпълнявам обещанията си", каза тогава Роси.

С „Лацио” постига и най-големия успех в кариерата си – печели Купата на Италия през 2009 г., като на финала побеждава „Сампдория”. Трофеят е първи за „орлите” след 5-годишна пауза.

Следват два периода в „Палермо”, за да може специалистът да акостира във „Фиорентина” в края на 2011 г. При „виолетовите” Роси остава само няколко месеца, а причината е… бой. По време на срещата от първенството срещу „Новара”, треньорът решава да извади сърбина Адам Ляич от игра. След кратка размяна на реплики и псувни, нервите на Роси не издържат и той се нахвърля с юмруци върху своя футболист. Заради тази постъпка той получава забрана да упражнява професията си 3 месеца.

В края на 2012 г. той е начело на „Сампдория” за кратко, а през 2015 г. води „Болония” от май до октомври, когато е уволнен заради слабите резултати.

„Левски” е първият тим, който Роси ще ръководи след близо 2 години пауза.

Синьото италианско семейство като че ли намери своя баща – също толкова емоционален и първичен, колкото са последните събития на „Герена”. Дали ще се впише в обстановката и как ще реагира с хилядите настроения на ръководство, фенове и футболисти, само времето ще покаже.

За сега обаче Роси се справи добре с първата си задача – феновете на тима да бъдат доволни.