на живо

Ден с усещане за дерби в Пловдив

"Локомотив" и "Ботев" излизат в първото дерби на града за сезона

Lap.bg

Футболните фенове в Пловдив ще изживеят първия си по-специален ден през сезон 2019/2020 днес (31 август). От 18:00 ч. предстои едно от класическите дербита в първенството - между местните "Локомотив" и "Ботев".

Двата отбора ще излязат на терена в парк "Лаута" с различни цели и настроения, но това не прави емоциите от 109-ия мач помежду им по-малки.

Дербито на Пловдив носи особен заряд. Играта не е само за точки, но и за определяне на футболния властелин на Града под тепетата. 

Снимка: Lap.bg

В последните години свикнахме да виждаме "канарчетата" в ролята на фаворит. Днес обаче такъв е "Локомотив".

Преди няколко месеца "смърфовете" победиха градския си съперник, за да грабнат Купата на България. Това им позволи да участват в квалификациите за Лига Европа, където се представиха достойно и успяха да отстранят "Спартак" Търнава, а след това поизмъчиха френския елитен "Страсбург". Именно тези мачове като че ли дадоха самочувствие на момчетата на треньора Бруно Акрапович. 

"Смърфовете" заемат трета позиция във временното класиране на Първа лига. Отборът успя да направи 1:1 с шампиона "Лудогорец" и загуби единствено от "Черно море" в първия кръг и "Левски" на стадион "Георги Аспарухов". 

Снимка: Lap.bg

Добрата новина за Акрапович и собственика Христо Крушарски е, че всички налични футболисти са здрави.

В лагера на "Ботев" положението е с обратен полюс. След загубата на финала за Купата, в който бяха считани за фаворити, в редиците на "канарчетата" настъпиха промени. Треньорът Николай Киров беше освободен, а поста му зае Желко Петрович.

Това явно се отрази на отбора, като "жълто-черните" са 10-ти в класирането със само 2 победи от 7 мача. 

Снимка: Lap.bg

Дни преди важното градско дерби, звездата и основен голмайстор на отбора - Тодор Неделев, се контузи и няма да може да вземе участие в двубоя. Тимът е и без Антонио Вутов и преминалия в "Порто" Кристиан Добрев. 

109-ото дерби на Пловдив ще наклони везните в посока на единия тим. В момента и "Локо", и "Ботев" имат по 39 победи в мачовете помежду си, а головата разлика е 129:129.