на живо

Денят Х за Меси: Баща му и Бартомеу сядат да преговарят

Хорхе Меси пристигна от Аржентина, за да разреши казуса с договора на футболиста с "Барселона"

Getty Images

Раздялата на Лионел Меси и футболния "Барселона" изглежда неизбежна! Но при какви условия ще се случи? Днес (2 септември) бащата на аржентинеца - Хорхе, ще се срещне с президента на каталунския клуб Хосеп Мария Бартомеу. 

Той се качи на частен самолет в родния град на Меси - Росарио, като се очаква в близките часове да пристигне на испанска земя и да говори с представители на клуба. Срещата беше насрочена след няколко телефонни разговора между двете страни. На нея главно ще се дискутира как да бъде осъществен трансфера на звездата на тима. Официално потвърждение за осъществяването ѝ обаче липсва. Не е известен и точния час.

Снимка: Reuters

Меси се надяваше да си тръгне като свободен агент, тъй като в договора му фигурира клауза, която му позволява да разтрогне без последици след всеки сезон, ако футболистът заяви това намерение до 10 юни. Заради пандемията от коронавирус, която предизвика прекъсване на футболната кампания в Европа, аржентинецът трябваше да играе мачове и след тази дата. За него сезонът не беше приключил, като тепърва на "Барселона" предстоеше участие в Шампионската лига, което завърши с ужасяваща загуба с 2:8 от "Байерн" Мюнхен. 

В каталунския клуб са категорични, че Меси няма как да използва тази клауза и трябва да изпълни договора си до край. Контрактът му изтича в края на сезон 2020/2021. Ако преди това някой друг отбор поиска аржентинеца в редиците си, то той трябва да плати умопомрачителната сума от 700 млн. евро на "Барса". Ако такава сделка се осъществи, то Меси ще се превърне в най-скъпия футболист на света, изпреварвайки Неймар, който премина в ПСЖ през 2018 г. за "скромните" 222 млн. евро.

Снимка: Twitter

Именно тези две позиции ще защитават от една страна бащата на Меси, а от друга - Хосеп Мария Бартомеу. 

Аржентинският футболист не е играл за друг отбор в професионалната си кариера. Още на 14 години той заминава за Испания. "Барселона" забелязва таланта му, докато играе за местната школа "Нюелс Олд Бойс". През 2004 г. Меси се присъединява към мъжкия отбор на каталунците. От тогава 10 пъти е ставал шампион на Испания, 6 пъти е печелил Купата на краля и 7 пъти - Суперкупата на страната. Меси е в основата на 7 титли на "Барса" в Шампионската лига, 3 Суперкупи на Европа и 3 триумфа от Световното клубно първенство. В личната си колекция аржентинецът има 6 награди "Златна топка".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Желаещи за подписа на Меси не липсват. Крупната сума обаче е проблем за повечето клубове, особено в ситуация, в която трябва да се борят с финансовите загуби заради пандемията от коронавирус. Като фаворит за подписа на аржентинеца се очертава английския "Манчестър Сити". Мениджър на "гражданите" в момента е Хосеп Гуардиола, който вече е работил с Меси по време на един от последните успешни периоди на "Барселона".

В английските медии се спряга информация, че от клуба са приготвили изключително примамливи лични условия за аржентинеца - 5-годишен договор и заплата от 750 млн. евро през този период. Дори се заговори, че за Барселона пътува футболният директор на тима Чики Бегиристайн, за да проведе разговор очи в очи с бащата на Меси.

Снимка: marca.com

Аржентинецът очевидно вече не се смята за част от клуба. За последно той се появи на базата на "Барселона", за да разговаря с новия треньор Роналд Куман. След това пропусна задължителните PCR тестове преди старта на подготовката за новия сезон, както и първата тренировка.

Според испанските медии, каталунците ще се опитат да омилостивят своята голяма звезда и да му предложат договор до края на сезон 2021/2022. Дали обаче той ще се съгласи? Престои да разберем!