на живо

Дербитата между "червени" и "сини" - история с жертва

Привържениците на ЦСКА и "Левски" често са част от криминалната хроника

Lap.bg

Хвърлена самоделна бомба избухва до стъклена врата, а разхвърчалите се парчета ранява 24-годишна служителка, която изпълнява дълга си. Това не е част от хрониката от някоя военна зона. Случва се в центъра на София, по време на едно от най-чаканите спортни събития у нас - футболното дерби между ЦСКА и "Левски".

Преди, по време и след мача полицейските служители са в пълна бойна готовност. Те винаги имат едно на ум, а причината са предишните сблъсъци между "червени" и "сини". Историята на съперничеството не е кратка, а, за жалост, в нея има и смъртен случай.

През октомври 2000 г. двете агитки се засичат в центъра на София. Размяната на обиди прераства в меле. В него е хвърлена бомбичка, която се взривява върху гърба на 30-годишния Младен Младенов, седнал в кафене на бул. ”Патриарх Евтимий” . Той не е участвал в спор между двете агитки. Въпреки това ударът се оказва фатален. За смъртта на младия мъж са обвинени Християн Петков – Чочо и Ивелин Николаев – Черупката. Двамата след това са оправдани.

Снимка: bTV/ Архив

През март същата година "червени" и "сини" превръщат София в бойно поле - счупени автобуси, мелета по улиците, пълен хаос и арести! Това настроение се пренася и на трибуните. Сред публиката е взривена самоделна бомба, от която е ранен 15-годишен младеж. След мача напрежението продължава - 24 годишен мъж е пребит в автобус на градския транспорт. Равносметката е 73-ма арестувани.

Година по-късно сред пострадалите е полицай. Той е уцелен с бомбичка в гръдния кош след мач между "Левски" и ЦСКА на стадион "Георги Аспарухов". При същата среща леко пострадала е и фотографка заради хвърлени предмети от трибуните.

Снимка: Getty Images

През 2003 г. ранените полицаи са трима. Те са уцелени с предмети, хвърчащи от трибуната, на която са настанени феновете на ЦСКА. "Червените" са недоволни от отменен гол, опитват да нахлуят на терена, но успяват само да потрошат сектора за гости.

Инцидентите налагат промяна в законодателството, но и това не спира футболните запалянковци.

Снимка: Lap.bg

Най-емблематичният случай в последните години може би е от 2014 г. Тогава природата предоставя оръжие на ултрасите - сняг. Потърпевш е треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов. Той е уцелен в главата. След удара се свлича на пистата. Специалистът правилно обръща внимание върху факта, че под снега е можело да бъде скрит камък, който да нанесе повече поражения.

Тагове:

Левски ЦСКА бой