на живо

Десетки си взеха последно сбогом с Александър Шаламанов (ВИДЕО)

Футболистите на "Славия" не присъстваха

Десетки си взеха последно сбогом с Александър Шаламанов (ВИДЕО)

Десетки роднини, футболни деятели и фенове на "Славия" изпратиха легендата Александър Шаламанов в последния му земен път.

На поклонението обаче не присъстваха футболистите на "белите", които по същото време имаха мач с 'Ботев" Враца, който спечелиха с 1:0.

Легендата на "Славия" почина в понеделник (25 октомври), а днес беше погребан в гробищата в "Бояна".

Снимка: Lap.bg

Сред тези, които си взеха последно сбогом с него, бяха президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов, Андрей Желязков, Войн Войнов, Михаил Илиев и много други.

"Той беше нещо изключително. Той беше спортист, беше джентълмен, беше мъжкар. Той беше истински славист и затова смятам, че такъв като него заслужава да бъде кръстен стадиона на неговото име. Такива като него на столетие са един-двама", каза Венцеслав Стефанов.

Александър Шаламанов е единственият футболист, който играе на световно първенство по футбол (два пъти) и участва на зимни олимпийски игри.

Снимка: Lap.bg

В момента се обмисля идеята стадион "Славия" да бъде преименуван на "Александър Шаламанов".

С екипа на "белите" Александър Шаламанов записва 263 мача и 10 попадения за първенство и на три пъти печели Купата на България. Шампион на България с екипа на ЦСКА през 1961 г. Футболист №1 на страната през 1963 и 1966 г., Спортсмен №1 през 1967 и 1973 г.

През 1966 г. е включен в идеалния отбор на света на авторитетното списание "Уърлд Сокър".

Снимка: Lap.bg

За националния отбор на България има 42 мача и 1 гол, участник на световните първенства в Англия през 1966 г. и в Мексико през 1970 г.

Освен във футбола, Шаламанов постига сериозни успехи и във волейбола, и в ските, като дори участва на зимната олимпиада през 1960 г.