на живо

Деветте промени в Шампионската лига

Гледайте най-интригуващите мачове от турнира в каналите на bTV Media Group

С наближаването на месец септември вълнението у футболните фенове нараства. Всички са нетърпеливи за нови емоции на най-високо ниво, сблъсъци между големите европейски грандове, изгрева и залеза на звезди, представянето на многомилионни покупки или накратко - Шампионска лига!

И през идващия сезон ще може да гледате най-интересните мачове от турнира в каналите на bTV Media Group в сряда вечер. Началото е на 21 август, когато ще ви покажем първи срещи от плейофите за влизане в групите. 

Снимка: Getty Images

От началото на мачовете в четворките, та чак до финала в Истанбул през 2020 г., в сила ще са 9 нови правила, за които съдиите трябва да следят. Те вече бяха въведени за миналогодишния финал между "Ливърпул" и "Тотнъм", в който мърсисайдци триумфираха.

1. Футболисти от единия отбор не могат да се нареждат в стената на противниците, ако тя е от 3 или повече човека, по време на пряк свободен удар. Вместо това те трябва да са поне на метър от стената при изпълнението или ще бъде отсъден непряк свободен удар.

2. При вкарването на топката в игра от вратаря не е задължително тя да напусне наказателното поле, за да може друг футболист да играе с нея. Противниците обаче не могат да влизат в наказателното поле, ако той не я е вкарал в игра.

3. Ако играта е спряна в наказателното поле, спорната топка може да бъде предоставена на вратаря. В другата част на терена топката се дава на отбора, чийто футболист е играл за последно с нея. Всички други играчи и от двата отбора трябва да бъдат на минимум 4 метра от нея. 

Снимка: Getty Images

4. Играта с ръка, при която се отбелязва гол или се създава ситуация за гол, дори и неволно, е нарушение и евентуално попадение не се зачита. Не се счита за нарушение, ако самият футболист сам е изпратил топката в ръката си. Санкционира се само, ако ръката е в неестествено положение спрямо тялото.

5. При изпълнение на дузпа част от единия крак на вратаря задължително трябва да е върху голлинията. Не е разрешено стражът да стои зад голлинията и да пипа гредите и мрежата преди изпълнението.

6. При смяна играчът трябва да напусне терена от най-близкото място - странична или аут линия, а не от центъра на терена. Това ще предотврати бавенето на време.

7. Червен и жълт картон може да бъде показван на треньори и мениджъри на скамейката при нарушаване на спортсменските правила.

8. Отборът, спечелил жребия в началото на мача, ще има възможност да избира дали да изпълни център или вратата, на която ще атакува. 

9. Позволено е на скамейката да един отбор да присъстват до 12 играчи.