на живо

Диета за шампиони (ВИДЕО)

Николета Маданска представя най-интересното от света на спорта

Диета за шампиони (ВИДЕО)

Доминация. Тази дума можем да поставим като етикет върху имената на тазгодишните финалисти на "Уимбълдън" – Роджър Федерер и Новак Джокович, а в това число прибавяме и Рафаел Надал. Тримата големи, които продължават да играят финали на най-силните турнири след навършване на 30 години. Роджър навършва 38 години следващия месец, а Новак отпразнува 32-ия си рожден ден през май. Джокович и Роджър Федерер изиграха един от най-великите финали в историята на "Уимбълдън". И най-дългият - 4 часа и 55 минути. Купата е в ръцете на сърбина, но Маестрото изнесе урок по мъжество. Трудно е да говорим за победен и победител, защото това беше истинска гладиаторска битка. Игра на богове!

Снимка: Getty Images

Каква обаче е тайната за успеха на Ноле?

Медитация, йога и веган диета. Това са тайните оръжия, които помагат на Джокович по пътя към успеха. Всичко започва през 2010 г. когато му откриват глутенова непоносимост - към протеин, съдържащ се в житото и в други зърнени продукти. По това време често взима по няколко медицински таймаута по време на мач, повръща в тоалетната между сетовете и стига до състояние на припадък при тежки и продължителни двубои. Диетологът му доктор Игор Чатоевич, разкрива, че Джокович смятал, че има астма, но се оказало, че проблемът му идва от храненето. Отказва се от пицата, спагетите, хляба, който много обича. Премахва също млечните продукти и рафинираната захар от диетата си. Моли се преди хранене и яде бавно, без да гледа телевизия или да използва телефона си. Набляга на зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки, семена, нахут, леща и здравословни мазнини. В своята книга "Сервирай за победа" сърбинът дори предлага на читателите пробно меню, което да изготвят, по негов пример.

Закуска: Водата е първата съставка след ставане от леглото; две супени лъжици мед; мюсли
Между закуска и обяд: Безглутенов хляб или крекери с авокадо и риба тон
Обяд: Зелена салата, безглутенова паста
Следобедна закуска: Ябълка или пъпеш
Вечеря: Салата "Цезар" със зеле; супа; филе от сьомга с печени домати и марината.

Снимка: Getty Images

Семейната среда също оказва влияние. Преди три години Ноле стана татко за първи път. Тогава се роди синът му Стефан. След това се появи и дъщеря му Тара. Казва, че бащинството го е променило много. Когато се прибере у дома, оставя ракетата настрани и се ангажира със семейните задължения. Една от големите му мечти била да печели трофеи пред погледа на децата си на корта. Ами, петата купа от "Уимбълдън" и 16-та от Големия шлем е факт, а след последната точка важните неща опират до нещо просто. Да прегърнеш сина си, да го попиташ дали е гладен и да го хванеш за ръка.

Така е и при загубилия (този път). Феновете не искат да повярват, че ще дойде ден, когато Роджър Федерер няма да се появи на корта. Маестрото им обеща, че ще играе, докато изпитва радост от тениса. Но, ако съпругата му Мирка каже, че не ѝ се пътува повече, ще се откаже на мига, без значение на кое място е в ранглистата и колко още пари може да спечели. Маестрото никога не е криел колко значителна роля за кариерата му има неговата съпруга. През 2009 г. бившата тенисистка му роди две дъщери - близначките Майла Роуз и Шарлийн Рива. Пет години по-късно двойката се сдоби и с близнаци момчета Лео и Ленрат.

Снимка: Getty Images

Двамата се запознават на корта през 2000 г. Оттогава досега Федерер нито веднъж не е дал повод на жълтите медии да се заровят в личния му живот. Малко след запознанството им тя получава тежка контузия в коляното и е принудена да се откаже от тениса. Ударът е тежък, но бъдещата г-жа Федерер намира начин да остане близо до спорта, като се посвещава изцяло на любимия си. Той самият признава в едно от редките си интервюта относно семейния си живот, че рядко прави нещо преди да го е съгласувал с жена си.

Как обаче този 38-годишен гений постига тези забележителни резултати?

Хранителният режим на швейцареца е една от основните причини да продължава да е във върхова форма и да бие с лекота далеч по-млади и атлетични съперници. Първото ядене на деня за Федерер включва домашно приготвени гофрети, заляти със сладко, сок от портокал и кафе. Преди да се появи на корта Роджър залага на пастата. Два часа преди всеки мач, обича да похапвам паста с лек сок. Прави това от 20 години. Между тренировките и по време на двубоите си Федерер консумира енергийно барче или банан. За вечеря - каквото му харесва, най-вече италианска, японска и индийска кухня.