на живо

Димитър Бербатов е най-известният българин, играл във Франция

След бившия футболист на "Монако" се нареждат Владимир Манчев и Йордан Лечков

Getty Images

Димитър Бербатов оглави поредна класация. Френското онлайн спортно издание football365.fr подреди най-известните български футболисти, играли някога в местното първенство, като на първо място логично е нападателят, който бе част от "Монако" през сезон 2014/2015 г.

Материалът на спортната медия е написан специално преди предстоящата световна квалификация между Франция и България, която ще се състои на 7 октомври на "Стад дьо Франс".

Ето и класацията на football365.fr:

1. Димитър Бербатов - По настоящем той е най-известният български футболист, играл във Франция. Това донякъде е факт, защото той игра по френските терени съвсем скоро, но от друга страна Бербатов е носил екипите на популярни клубове като "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм". Българският нападател премина в "Монако" през януари 2014 г. и през първите шест месеца в тима от Княжеството той стана лидер, а освен това изигра 12 мача, в които вкара шест гола и подаде за други четири. През следващия сезон Бербатов изигра 26 мача и отбеляза седем попадения. Той напусна "Монако" през юни 2015 г.

2. Владимир Манчев - Българският нападател се присъедини към "Лил" от ЦСКА през 2002 г. Манчев, който по-късно игра още за "Леванте" и "Селта" Виго в Испания, остави много добри впечатления във Франция. През първия си сезон в "Лил" той вкара седем гола в 35 мача, а през втория - 13 гола в 30 мача. Работата с топката и усетът пред гола го направиха отличен футболист за френското първенство.

3. Йордан Лечков - "Олимпик" Марсилия го привлече през сезон 1996/1997, когато се завърна в елита. Той беше една от големите звезди за родния си национален тим при похода към четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994-а година. Неговият дебют за "Олимпик" беше обнадеждаващ, но с течение на времето и той, и целият отбор тръгнаха надолу. Лечков напусна "Олимпик" Марсилия тихомълком в края на сезона и подписа с турския "Бешикташ".

4. Георги Иванов - Нападателят не остави добри спомени за феновете на "Рен". Той пристигна през 2002 г. с трансфер от "Левски", но беше преотстъпен на друг клуб само година по-късно. Иванов така и не вкара гол в 15-те си мача с червено-черния екип, беше обявен от феновете за твърде бавен и подигравките с него не закъсняха. Престоят му във френското първенство беше катастрофален.

5. Емил Гъргоров - Той попада в същата графа. Гъргоров пристигна в "Страсбург" с трансфер от ЦСКА през 2006 г. и игра първоначално във втора дивизия, а през следващия сезон беше част от отбора и в елита. В него обаче Гъргоров изигра само два мача, а през януари 2008-а беше върнат под наем в ЦСКА. След това той се завърна и остана в "Страсбург" до 2010-а, но не остави трайни впечатления.