на живо

Димитър Илиев и Петър Стойчев триумфираха в Рали България

Илиев спечели за първи път от седем години

Димитър Илиев и Петър Стойчев триумфираха в Рали България

Екипажът Димитър Илиев и Петър Стойчев спечели 50-ото юбилейно на най-авторитетната автомобилна надпревара у нас Рали България. Втори на 10,1 секунди остана тандемът Мирослав Ангелов и Недялко Сивов. Трети на 2:07 минути финишира румънският екип Дан Гиртофан – Тудор Мирца.

И трите екипажа участваха с автомобили „Skoda Fabia R5“

Димитър Илиев печели за трети път след 2007 и 2012 година. Успехът е първи в автомобилният спорт за звездата ни в плуването и абсолютен дебютант в автомобилизма Петър Стойчев.

Двукратният световен шампион в плуването в ледени води доказа, че с каквото и да се захване става шампион, а организаторите на надпреварата могат да се гордеят, че Стойчев е първия министър на спорта, печелил автомобилно състезание.

"С такъв човек до мен, който е свикнал да е винаги победител, просто бях длъжен да дам максимума от себе си, въпреки че вече съм излязъл от автомобилния спорт", каза Илиев след победата.

"Миналата седмица в Гоце Делчев много ме ядосваше, караше бавно. И аз му казах, че въобще няма да се разкарвам до Варна, ако смята по същия начин да продължава", добави шеговито Стойчев.

"Аз се притеснявах да не вземе да избяга след първата отсечка, но се оказа, че не само не избяга, а вътре като хвърчахме и той ми вика, айде, давай още", добави автомобилният пилот.

Победата за Димитър Илиев идва 6 години след последното му участие в кръг от националния шампионат - Рали Средна гора, след което той прекрати състезателната си кариера, за да стартира миналата есен в партньорство с друг национален шампион - Крум Дончев, в предишното издание на българското рали от Европейския рали трофей.