на живо

Димитров: Искам отново да спечеля "Уимбълдън"

Българинът мечтае за трофея при мъжете

Reuters

През 2008 г. Григор Димитров печели "Уимбълдън" при юношите - момент, който и до днес определя като един от най-вълнуващите в своята кариера. Оттогава всеки път, когато се връща на кортовете на "Ол Инглънд Клъб" се снима пред таблото с имената на победителите и мечтае един ден да триумфира и в надпреварата при мъжете.

Вчера той отпразнува годишнината си от трофея с победа във втория кръг над Маркос Багдатис.

"Спечелил съм различни мачове, различни турнири на ниво АТР. Но това, през което трябваше да мина тогава, беше далеч по-емоционално. Това означаваше много за мен и за моята страна", каза Гришо след мача с кипъреца.

Снимка: Getty Images

Димитров, който е полуфиналист на "Уимбълдън" от 2014 г., ще се изправи в третия кръг срещу Дуди Села.

До момента Гришо има четири победи от четири мача срещу 90-я в света израелец. При нов успех, в четвъртия кръг българинът може да срещне идола си Роджър Федерер.

"Села играе добре и прави правилните неща на корта. Не подценявам нито един съперник. Гледах последния гейм и Дуди се представи добре. Със сигурност ще бъде труден мач", сподели очакванията си Григор.

"Целта ми е да спечеля "Уимбълдън". Всяка година се снимам пред таблото с имената на победителите при юношите. Надявам се един ден името ми да е и на централния корт", заяви той.

Снимка: Reuters

"Когато стъпиш на тревата на "Уимбълдън", усещаш този респект, това наследство, историята. Веднага след като излезеш на корта тук, се опитваш да намериш своите собствени основи и да се изградиш като личност, защото точно този тип моменти в кариерата ти донякъде те определят какъв ще станеш и кой искаш да бъдеш" допълни Димитров.