на живо

Григор: Всеки има срок на годност, истинският живот започва след тениса

В момента просто изживявам мечтата си, категоричен е българинът

Twitter

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров гледа с вълнение към следващата глава в живота му, тъй като "всеки спортист има срок на годност". Световният номер 16 ще навърши 30 години през лятото и вече се замисля за семейство.

"Физически се чувствам добре, психически не се чувствам на 30, което е хубаво, но все пак усещам, че ставам по-зрял. Само времето ще покаже какво ще се случи. Бих искал да продължа да играя, докато тялото ми позволява да се състезавам на най-високо ниво. Тенисът обаче е временно нещо, няма да го има завинаги. Ние сме спортисти и всеки спортист има срок на годност. В момента просто изживяваме мечтата си, но след това започва истинският живот", каза Димитров в последното издание на Players' Voice.

Българинът разказа, че пандемията му е дала друг поглед върху живота и кариерата. "Сега е хубаво да оценим малките моменти, тъй като мисля, че често пренебрегваме нещата, които ни заобикалят, независимо дали това е красивият изгрев или възможността просто да седнем и да пием кафе с приятели. Приели сме толкова много неща в живота за даденост, което е нещо нормално; животът се забързва, искаме много неща и си поставяме цели, които изискват толкова много от нас, че изпускаме нещата от поглед."

Снимка: https://www.instagram.com

"В крайна сметка всички сме велики личности; ние просто искаме да намерим нашето малко място под слънцето, където да постигнем целите си и да превърнем тези мечти в реалност", каза още Димитров.

Той разкри и колко важно е за него създаването на фондация, която да помага на децата в неравностойно положение.

"Когато бях дете, израстващо в България, майка ми ме взимаше от училище и минавахме покрай деца, на които нямаше възможност да се помогне. Спомням си, че я попитах дали някой ще им помогне и тя беше много честна с мен и каза: "Няма да те лъжа, те са в много трудно положение, но ако един ден искаш да направиш нещо (за тях), защо не продължиш да играеш тенис", продължи той.

Снимка: Getty Images

Димитров допълни, че любовта му към България е голяма, въпреки че заради тениса не може да се прибира често.

"Да играя за България има значение за мен. Всички в семейството ми все още живеят там и се опитвам да се връщам, когато мога. Имал съм толкова много възможности да играя за различни държави и се гордея с факта, че никога не съм вземал никакви драстични решения. Горд съм, че съм българин и това чувство винаги е било с мен", добави бившият номер 3 в света.

Снимка: Getty Images

Тази седмица Григор Димитров се състезава в Акапулко. Той вече е на 1/4-финал, където в петък сутринта ще се изправи срещу италианеца Лоренцо Мусети. Българинът спечели турнира при дебюта си през 2014 г.